Proces Semira: Rijkswachters veroordeeld

Op 12 december sprak de correctionele rechtbank haar vonnis uit in het proces van de 5 rijkswachters (ondertussen federale politie-agenten) die de jonge Nigeriaanse vluchtelinge Semira hadden verstikt met een kussen in 1998. Daarmee wilden ze verhinderen dat ze om hulp riep tijdens haar uitwijzing. 3 onder hen krijgen 12 maanden met uitstel, een 4e (die de uitwijzing van Semira leidde) kreeg 14 maanden met uitstel. De 5e kreeg vrijspraak.

Deze rechtszaak is op een schandalige manier verlopen. De sympathisanten van de vluchtelingen, die hun zaak wilden ondersteunen op het proces, konden de rechtszaal niet binnen omdat de vrienden, ouders en collega’s van de rijkswachters al binnen waren gegaan door een zij-ingang. Ex-Ecolo parlementair Vincent Decroly werd gewelddadig tegen de grond gegooid door een politie-agent toen hij de zaal probeerde binnen te gaan. Nog talrijker waren de activisten die het gerechtsgebouw zelfs niet binnenkonden, omwille van de indrukwekkende politiemacht die de ingang had afgezet.

Op 17 december sprak een andere kamer van de correctionele rechtbank haar vonnis uit over de 18 leden van het Collectief Tegen Uitwijzingen. Ze werden het voorwerp van even zware als bij de haren getrokken beschuldigingen, voor feiten die zich afspeelden tijdens betogingen voor het gesloten centrum 127 bis. Gewapende bendevorming, poging tot brandstichting, hulp aan vluchtelingen die probeerden te vluchten, diefstal met bedreiging van een wapen,… Zelfs de advocaat-generaal moest erkennen dat al die beschuldigingen weinig steek hielden. De rechtbank heeft nochtans 4 boetes uitgedeeld, naast 7 gevangenisstraffen van 8 dagen tot 2 maanden met uitstel, voor kleinigheden als het "stukmaken van een afsluiting" (het losmaken van enkele draden in een afsluiting rond 127 bis!).

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist