Betoging tegen gesloten asielcentrum in Vottem op 29 januari

Op 29 januari vindt in Luik een betoging plaats voor de regularisatie van mensen zonder papieren en tegen de gesloten asielcentra. De betoging wordt georganiseerd door verschillende organisaties, waaronder de vluchtelingenorganisatie UDEP. Wij roepen op om deel te nemen aan deze betoging en leggen hieronder kort uit waarom.

Voor de regularisatie van de mensen zonder papieren! Neen aan de gesloten instellingen!

De Belgische overheid geeft 1 miljard frank per jaar uit aan de organisatie van gesloten instellingen. De gehanteerde praktijken en het bestaan zelf van die instellingen zijn overtredingen tegen de rechten van de mens, Belgische en Europese wetgeving. Hoe kan men uitleggen dat de arrestatie en het opsluiten van onschuldigen, mannen, vrouwen en kinderen een praktijk is die sinds 1988 wordt toegepast zonder enige transparantie.

Deze praktijk is het zoveelste bewijs dat indien er rechtvaardigheid bestaat in België, het zeker en vast niet in de ten dienste staat van de arbeiders, of ze nu Belg of migrant zijn. Maar kunnen we van het kapitalisme iets anders verwachten dan klassenjustitie.

Deze centra, waar immigranten die hun vluchten van oorlog en honger worden opgesloten stimuleren racistische ideeën onder de bevolking. Maar een belangrijke reden voor het bestaan van mensen zonder papieren zijn de structurele belangen die hiermee gediend worden. Ze verdienen in het zwarte circuit lage lonen, de naam loon niet waardig, met hun arbeid leveren ze dikke winsten (bijvoorbeeld in de bouw en de seizoensarbeid) en ze worden gebruikt om de neerwaartse druk uit te oefenen op de lonen van alle werknemers.

Allen naar Vottem op 29 januari. Meer dan ooit is het noodzakelijk om niet enkel tegen de gesloten centra te zijn, het is het kapitalisme en de miserie die ze brengt voor de meerderheid die moet bestreden worden.

Afspraak: 14u Parc de la Citadelle (Luik). Vandaar vertrekt de betoging richting het gesloten centrum in Vottem. Internationaal Verzet zal er aanwezig zijn vanaf 13u15, naar onze traditie, om discussies te voeren met de aanwezigen en onze anti-kapitalistische ideeën te verspreiden: neen aan de gesloten centra, voor een regularisatie van mensen zonder papieren, voor een massale steun aan de strijd van de arbeiders en arme boeren in de neo-koloniale wereld, …

Voor wie van buiten Luik komen: afspraak om 12u in het station Liège Guillemins.

Delen: Printen: