9 november. Actiedag tegen racisme & extreemrechts

door Mathias (Gent)

De afgelopen Europese verkiezingen zorgden voor een nieuwe schokgolf. Extreemrechts en populistisch rechts haalden samen bijna 100 zetels binnen in het Europees parlement. Een Europese bijeenkomst georganiseerd door Griekse antifascistische comités stelde voor om op 9 november, de herdenking van Kristallnacht (een gecoördineerde gewelddadige campagne tegen Joodse winkels in nazi-Duitsland in 1938), een internationale actiedag te organiseren. Wij nemen mee het initiatief voor een strijdbare antifascistische betoging in Brussel.

Sinds het begin van de crisis is de Europese werkloosheid bijna verdubbeld, van 16 tot 26 miljoen mensen. Meer dan de helft van de Spaanse en Griekse jongeren zit zonder werk en dus zonder een toekomst. Wie wel werk vindt, krijgt steeds meer te maken met minilonen voor maxiflexibiliteit. Ook in ons land werkt een derde van de jongeren in de privésector met deeltijdse contracten. De Griekse lonen gingen er sinds het begin van de crisis met 20% tot 40% op achteruit. Onder de dictaten van de trojka (EU, ECB en IMF) worden openbare diensten zoals onderwijs, gezondheidszorg, kinderopvang,… stelselmatig afgebouwd. Honderdduizenden jongeren vluchtten de afgelopen jaren uit deze landen op zoek naar een toekomst zonder armoede en miserie. Ook in ons land maken de gevestigde politici zich op voor een hard besparingsbeleid.

Zoals schimmel op rottigheid kan groeien, kennen racisme en extreemrechts een opmars in een kapitalistisch systeem in crisis. Het asociale besparingsbeleid van de traditionele partijen creëert de rotte voedingsbodem waarop verdeeldheid en uitsluiting kunnen gedijen. Ook rechts-nationalistische partijen zoals N-VA profiteren hiervan met een vals anti-establishmentimago. Ondertussen woekeren ze zelf verder de verdeeldheid aan door Franstaligen te stigmatiseren en racisme te “relativeren”.

Zelfs indien het Vlaams Belang een zware opdoffer kreeg bij de verkiezingen en als de rechts-populistische Parti Populaire en Debout les Belges geen spectaculaire doorbraak konden forceren in Franstalig België, is het probleem bij ons niet geweken. Nergens in Europa worden mensen met buitenlandse roots zo sterk benadeeld als in België. Maar liefst een op drie migranten van buiten de EU zit bij ons zonder werk. Volgens een peiling meent bijna de helft van de bevolking, 47%, dat een ideale buurt er voor hen een is zonder etnische minderheden.

De tactiek om racisme en extreemrechts dood te zwijgen, heeft nooit gewerkt. Dergelijke struisvogeltactiek, waarbij de kop in het zand wordt gestoken, moet verworpen worden. Als extreemrechts met provocaties weg komt, rolt dat de rode loper uit voor nieuwe provocaties die steeds verder gaan. Tot wat dit leidt, hebben de moorden op linkse activisten Clément Méric (juni 2013) en Pavlos Fyssas (september 2013) aangetoond.

Om extreemrechts en racisme te stoppen, zullen we moeten vertrouwen op onze eigen krachten. Enkel de collectieve strijd van de 99% kan een antwoord bieden op de verdeeldheid die dit systeem onder ons probeert te zaaien. Bijna 40% van de Belgen geloven verkeerdelijk dat allochtonen verantwoordelijk zijn voor een deel van de torenhoge werkloosheid. Om hen van het tegendeel te overtuigen, is er nood aan een beweging die de echte verantwoordelijken voor de toenemende werkloosheid en ellende ontmaskert: het patronaat, de bankiers en speculanten.

Bouw daarom samen met ons aan een internationale beweging tegen racisme en extreemrechts. Blijf niet aan de zijlijn staan, maar sluit je aan bij onze campagne. Organiseer je op je school, universiteit of in je wijk in een lokaal actiecomité. Mobiliseer mee naar 9 november met onze affiches, flyers en stickers! Vecht mee voor een samenleving zonder uitbuiting en uitsluiting, een maatschappij in functie van de volledige bevolking en niet die van de 1%.

  • Jobs, geen racisme!
  • Internationaal verzet tegen racisme en besparingen!
  • Stop repressie, stop het criminaliseren van vluchtelingen!
  • Jobs, huisvesting en openbare diensten, geen racisme, seksisme of homofobie!
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie