Keerbergen: “streng bezuinigen”

Pamflet van LSP-Keerbergen (pdf)

keer1Het gebeurt dat een banale discussie  op een gemeenteraad een serieus pijnpunt  blootlegt.

Zo een banaal punt was de kost voor het seniorenfeest tijdens de gemeenteraad van Keerbergen van 22 april laatstleden. Men zou  nu vijf euro vragen (voor de drank, het eten blijft gratis). De oppositie – bij monde van raadslid Moons – stelde: “dat kan onze gemeente toch gemakkelijk dragen”. Dit lokte een bitse reactie uit van de burgemeester die stelde dat men weeral een pakket aan leningen had moeten aangaan sinds begin dit jaar en dat  “we moeten schrapen… tot op de bodem!” ( einde citaat)

Uiteindelijk kwam er meer duidelijkheid op de gemeenteraad van  16 juni toen de cijfers van de gemeenterekening op het scherm verschenen:  onderaan  in kleinere  opmaak stond te lezen:  “sinds  OKT 2012:  10.330.000 euro leningen.”

Nochtans was er een – gewoon – eindresultaat van 1.350.000 in positief en een gecumuleerd  budgettair  resultaat van plus 4.476.000 euro. Dit had tot gevolg dat de oppositie zich op de borst klopte met te zeggen: “zie je wel, wij hebben het  goed gedaan.”

En ook nu weer  was er een scherpe reactie van  de meerderheid  waarbij de schepen van  financiën  stelde:  “We moeten  over  een periode van twee jaar nog 14 miljoen betalen van facturen van de vorige legislatuur (…) maand na maand moeten we lenen en dus streng bezuinigen.”

Zijn de enen nu goed  bezig en deden de anderen het verkeerd? Zo stelt het probleem zich NIET! Het toont  aan dat  gemeenten twee kanten op kunnen :  ofwel  zorgen ze voor een goede dienstverlening en steken ze zich in de schulden ofwel besparen ze drastisch en dat doet iedereen  pijn. De OORZAAK is dat er structureel te weinig  geld van de overheid naar de gemeenten gaat .

Waarom heeft die overheid te weinig  geld in kas? Pleiten we voor meer  belastingen? Zeker  niet!

Wel nodig: een rechtvaardige fiscaliteit waarbij onder meer grote bedrijven hun TERECHT deel bijdragen zoals iedere  gewone burger dat moet en doet. Maar wat zien we: DEZELFDE politieke partijen op het niveau van de Vlaamse  gemeenschap en Federaal  weigeren  in te grijpen  bij bedrijven die  nauwelijks belasting  betalen . Zij schuiven daarentegen de hete aardappel door naar hun eigenste collega’s  op lokaal vlak die het weer doorschuiven naar … de burger.  Zoals ook bij ons in Keerbergen dus .

En we zouden het nog haast vergeten:  uit het jaarverslag 2013 van het OCMW blijkt dat de uitgaven voor leefloon  gestegen zijn van  56.000 naar  168.000 euro, maal  DRIE dus. Met z’n allen ook steeds armer en armer?


LSP Keerbergen organiseert haar jaarlijkse socialistische BBQ op 2 augustus

Onder het motto: “Bij ons stijgen de prijzen niet!”

Er gaat ook niet bespaard worden op het eten en zeker niet op de sfeer 

  • Werkenden 7,5€ en niet-werkenden 5€
  • Kinderen onder 12 jaar gratis
  • Drank aan democratische prijzen

Te Bakestraat 71 in Keerbergen

Inschrijven is op voorhand verplicht! Mensen die vegetarisch willen eten of andere voedselwensen hebben, laat dit eveneens op voorhand weten.

Email: BBQ@LSP-Keerbergen.be

 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie