In ons maandblad schreven we op de voorpagina: “Na de verkiezingen maakten de goednieuwsshow en de beloften bijzonder snel plaats voor slecht nieuws voor de werkenden en hun gezinnen. De regeringen zijn nog niet gevormd, maar één zaak staat al vast: zonder goed georganiseerd verzet zullen we slagen krijgen, en nog geen klein beetje.” Dat was een reactie op de aankondiging van de herstructurering bij Delhaize. Sindsdien werd de vaststelling enkel bevestigd. Vandaag werd een nieuw sociaal drama aangekondigd, nu bij Cora en dat dag op dag een maand na de aankondiging bij Delhaize.

Op een paar weken tijd kregen we ook nog het rapport van de pensioencommissie die een hervorming van de pensioenen wil zodat we allemaal langer moeten werken. Daarna volgde het lek dat de volgende begroting van de Franstalige gemeenschap in het onderwijs minstens 300 miljoen euro zal besparen in 2015 en 2016. En daarna moeten er mogelijk nog inspanningen volgen. De werkgevers schreeuwen ondertussen om een harde rechtse regering om onder meer onze lonen aan te pakken, met het oog op een interprofessioneel akkoord in het najaar belooft dat weinig goeds.

En nu kwam er dus het nieuws van Cora dat 447 personeelsleden aan de deur wil zetten in het kader van het plan ‘Coravenir’ (“avenir” is Frans voor toekomst). De liberale vakbond ACLVB stapte met het nieuws naar de media.

We mogen de slagen niet zomaar incasseren zonder te reageren. We moeten aan een serieuze krachtsverhouding bouwen, een front van verzet tegen de besparingen en het verlies van jobs. Daarbij moeten we aansluiten bij de tradities van het strijdsyndicalisme en proberen te bouwen aan een zo groot mogelijke eenheid in de strijd. In de distributiesector zijn eisen als de harmonisatie van de arbeids- en loonsvoorwaarden doorheen de volledige sector belangrijk om te vermijden dat het personeel van verschillende winkels tegen elkaar opgezet wordt. Het is een eis die de eenheid aan de basis kan versterken. Op basis van een sterke beweging bij Delhaize en Cora, met de steun en betrokkenheid van de klanten, is het mogelijk om sterke acties te organiseren in de opbouw naar een 24-urenstaking in de volledige sector.

De asociale aanvallen komen van alle machtsniveaus en langs alle kanten in de private sector. We moeten een tegenoffensief voorbereiden waarin we allemaal samen reageren. Alleen, bedrijf per bedrijf of winkel per winkel, zijn we op voorhand verloren. Samen kunnen we een overwinning behalen. Tous ensemble!