Geweld tegen moslims in Sri Lanka leidt tot protest

Met de steun van het politieke establishment voeren extreemrechtse Boeddhistische  nationalistische groepen in Sri Lanka het geweld tegen moslims op. Nadat jarenlang een oorlog werd gevoerd tegen de Tamilbevolking en de discriminatie van deze bevolking ook na het einde van de oorlog verdergaat, heeft het regime nood aan nieuwe vijanden om de enorme investeringen in het leger te rechtvaardigen en om het nationalistische discours hoogtij te laten vieren als middel om het niet over het falen van het sociale beleid te moeten hebben. Het geweld tegen moslims leidt ook tot protest. Hieronder publiceren we een artikel door Keerthikan, een van de organisatoren van de campagne Tamil Solidarity in Groot-Brittannië. Keerthikan zal ook deelnemen aan het feest van Tamil Solidariteit volgende week vrijdag in Antwerpen.

bbsMet Tamil Solidariteit namen we deel aan het protest tegen de aanvallen op moslims in Sri Lanka. Bij dat geweld vielen minstens vier doden en 100 gewonden toen relschoppers in de zuidelijke kuststad Alutghama overgingen tot geweld.

Eens te meer werden de relschoppers aangevoerd door de rechtse Boeddhistische nationalistische groep Bodu Bala Sena (BBS) die achter de schermen wordt gesteund door het regime van president Mahinda Rajapaksa. Die gebruikt groepen als BBS om het Singalese nationalisme te versterken als onderdeel van een verdeel-en-heerspolitiek op het eiland.

De confrontatie werd uitgelokt door een schijnbaar onbelangrijke gebeurtenis, een discussie over een incident in het verkeer. BBS gebruikte dat om een bijeenkomst te organiseren op 15 juni. Daar verhitte BBS-leider Galabodatte Terro de gemoederen van de aanwezigen. Hij zette zijn militanten aan tot geweld en sprak dreigende taal: “Als een moslim ook maar één vinger uitsteekt naar een Singalees, dan zal dat het einde voor hen allen betekenen.”

Hij gebruikte de armoede onder de overgrote meerderheid van de Singalese bevolking om de menigte verder op te hitsen. Hij stelde immers dat de kleine zakenlui onder de moslims en de winkeliers geld hebben, terwijl de Singalezen niets hebben.

Natuurlijk moedigt het regime dergelijke standpunten aan. Als de mensen elkaar bestrijden, zullen ze het regime niet verantwoordelijk stellen voor de extreme armoede waarmee de meerderheid van de bevolking in Sri Lanka te maken krijgt, zowel de Singalezen, moslims als Tamils.

De enige manier waarop we efficiënt kunnen ingaan tegen veralgemeende armoede is door ons te verenigen in een gezamenlijke strijd voor werk aan een leefbaar loon, goede huisvesting, onderwijs en gezondheidszorg. Daarvoor hebben we arbeidersorganisaties (zoals vakbonden) nodig die volledig los staan van overheidscontrole.

Na de bijeenkomst van BBS raakten de gemoederen danig verhit dat de aanwezigen in een betoging naar wijken trokken waar voornamelijk moslims wonen. Ze riepen daarbij slogans tegen moslims en vielen huizen aan en al wie ze op straat konden vinden. Na een tijdje kwam de politie toch tussen en werd een avondklok ingesteld in Aluthgama en Berumala waarbij het waterkanon en traangas werd ingezet om de betogers uit elkaar te drijven.

De Muslim Council of Sri Lanka heeft de avondklok verwelkomd, maar we moeten daar toch voor waarschuwen. Wees voorzichtig met wat je steunt! De avondklok is gericht tegen de moslims. Het maakt het moeilijker om hun zelfverdediging te organiseren terwijl Boeddhistische monniken en hun aanhangers van deur tot deur gingen om moslim gezinnen aan te vallen of om hen te bestelen.

We hebben geen vertrouwen in de veiligheidsdiensten van het regime om de verschillende gemeenschappen in Sri Lanka te beschermen. We geven steun aan de mensen die onder vuur liggen. We steunen acties van de gemeenschappen, van georganiseerde werkenden en andere onderdrukte mensen om hun zelfverdediging te organiseren tegen rechtse groepen die door het regime worden ondersteund, zoals Bodu Bala Sena.

Uiteindelijk is een verenigd antwoord de enige manier om de verdeeldheid te stoppen en om een einde te maken aan dit brutale regime.


Feest van Tamil Solidariteit

Op vrijdag 18 juli is er in Antwerpen een feest van Tamil Solidariteit. Meer info over het programma vind je op het Facebook evenement.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Reacties zijn gesloten.