Wat was het stalinisme en hoe staan marxisten er tegenover?

leninzondertrotskiHoe kijken marxisten terug op het stalinisme? Daarover is naar aanleiding van een reportage op Ter Zake gisteren opnieuw wat debat ontstaan. Om dit debat te voeren, is het nuttig om terug te kijken naar wat marxisten vroeger al schreven over zowel de oorsprong van het stalinisme als de wijze waarop we met die geschiedenis omgaan. Als marxisten verzetten we ons ten stelligste tegen de karikatuur van socialisme die het stalinisme vormde.

In de LSP-brochure ‘Marxisme in 160 vragen en antwoorden’ wordt het verschil tussen marxisme en stalinisme kort uitgelegd alsook hoe het stalinisme kon ontwikkelen. De brochure ‘Stalinisme en Bolsjewisme’ van Leon Trotski is begrijpelijk geschreven en niet te lang. Een grondiger analyse is beschikbaar in het boek ‘De Verraden Revolutie’, waarvan een verder afgewerkte eerste Nederlandstalige vertaling later dit jaar in boekvorm zal uitkomen.

 

De foto hiernaast is een onder het stalinisme aangepaste versie van een foto waar Leon Trotski werd uitgeknipt. De twee versies van deze foto alsook een ander flagrant voorbeeld van stalinistische geschiedenisvervalsing kan je hier zien.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie