FN, Nation, … Ook Franstalig extreem-rechts aan opmars bezig

Enkele maanden geleden schreven we over de zoveelste splitsing van het Front National. Die splitsing kwam er omwille van de ijzeren greep van partijvoorzitter Daniel Féret. Tot nu toe kon Féret steeds gemakkelijk afstand nemen van diegenen die probeerden een andere extreem-rechtse partij op te zetten om carrière te maken.

Karim Brikci

Ondanks het falen van Franstalig extreem-rechts om een ernstige politieke formatie te vormen zoals het Vlaams Belang, geven de verkiezingsresultaten van het FN aan dat het potentieel van extreem-rechts ook daar erg groot is. Dit werd ook opgemerkt door bepaalde dissidenten van het FN. We moeten dan ook op onze hoede zijn als sommige dissidenten proberen de ernstige formatie op te bouwen waartoe Féret nooit in staat was.

Nation bijvoorbeeld noemt zichzelf "nationaal-revolutionair" (haar gewelddadig anti-arbeidersstandpunt wordt verborgen onder een anti-kapitalistische retoriek). In een recent artikel onder de titel "Vegen voor eigen deur", beschrijft Nation de recente schandalen rond het FN en wordt Féret omschreven als het voornaamste obstakel om een geloofwaardige politieke kracht op te bouwen. Nation wil een ernstig kader opbouwen en heeft de afgelopen maanden haar activiteiten en politieke tussenkomsten opgedreven.

Nation probeert internationale banden aan te gaan met het Spaanse MRS en de Duitse NPD. Er wordt ook geprobeerd eenheid te creëren onder Franstalig extreem-rechts, maar daarvoor moet Féret verdwijnen.

De mogelijkheden van Franstalig extreem-rechts om een politieke kracht op te bouwen, blijven onzeker. Los daarvan is het noodzakelijk om de strijd aan te gaan door te bouwen aan een echte linkse oppositie tegen het asociaal beleid van de traditionele partijen.

LSP meent dat het noodzakelijk is om de discussie aan te gaan over een nieuwe arbeiderspartij als instrument voor de strijd van arbeiders en jongeren. Enkel zo’n partij kan een perspectief geven aan de bevolking om haar levens- en arbeidsvoorwaarden te verdedigen en te verbeteren.

Delen: Printen: