Allemaal samen tegen besparingen en afdankingen. Solidariteit tegen winsthonger

Artikel door Nicolas Croes uit maandblad ‘De Linkse Socialist’

dls336Na de verkiezingen maakten de goednieuwsshow en de beloften bijzonder snel plaats voor slecht nieuws voor de werkenden en hun gezinnen. De regeringen zijn nog niet gevormd, maar één zaak staat al vast: zonder goed georganiseerd verzet zullen we slagen krijgen, en nog geen klein beetje.

Maar liefst 2.500 jobs bij Delhaize zijn bedreigd en ook de lonen van het overblijvende personeel liggen onder vuur. Niet dat het ontbreekt aan winsten, het bedrijf realiseerde in België een bedrijfswinst van 187 miljoen euro in 2013. Maar nog is het niet genoeg voor de aandeelhouders, zij eisen een opbrengst in dubbele cijfers op het geïnvesteerde kapitaal.

Deze aasgieren vieren een sociaal bloedbad zoals wij een nieuwe geboorte bij familie of vrienden vieren. Enkele uren na de aankondiging van de maatregelen, ging de beurskoers van Delhaize met 1,09% omhoog. Voor de grote aandeelhouders houdt het feest nooit op. Vorig jaar kregen de aandeelhouders van Delhaize een verhoging van hun dividenden met 11%. Tegelijk daalde de belastingvoet na aftrek van de fiscale cadeaus tot amper 0,15%. Het voorbeeld van Delhaize zal navolging krijgen in de rest van de sector. Als dit passeert, zal het de neerwaartse spiraal voor onze levensstandaard versterken.

Hetzelfde zien we met de pensioenen. “Met een onveranderd beleid is het huidige pensioenstelsel financieel niet houdbaar. Het stemt niet meer overeen met de evolutie van de samenleving en stelt problemen van sociale levenskwaliteit”, verklaarde Frank Vandenbroucke van de Pensioencommissie. De samenstelling van de volgende regering is nog onzeker, maar dat er een aanval op de pensioenen komt staat wel vast.

Er zijn effectief meer ouderen. Tussen 1964 en 2002 nam het aantal geboortes af met 31%, van 168.000 naar 115.000 (1). Maar in diezelfde periode nam de productiviteit toe met 215% (2)! Waar zijn al die middelen naartoe gegaan? Ze kwamen niet in onze zakken terecht, dat staat vast. Sinds midden jaren 1970 is het aandeel van de lonen (met inbegrip van sociale bijdragen die dienen om de sociale zekerheid te financieren) in de geproduceerde rijkdom afgenomen, ook al nam de totale waarde van de geproduceerde rijkdom toe. Met een loonstop, omvangrijke lastenverlagingen voor de grote bedrijven, toename van de werkloosheid,… wordt het pensioenstelsel ondermijnd. Bij wijze van voorbeeld: de totale lastenverlagingen voor de werkgevers komen neer op meer dan 7 miljard euro per jaar.

Volgens de heersende logica moeten we langer werken. Dat wordt meteen ook gebruikt om de lonen en arbeidsvoorwaarden onder druk te zetten door de concurrentie onder de werkenden voor de steeds schaarsere jobs op te voeren. Op termijn willen de neoliberalen de pensioenen volledig privatiseren, het gaat immers om een waarde van 30 miljard euro per jaar waarvan kapitalisten maar al te graag een graantje willen meepikken.

Verzet!

Het establishment probeert het archaïsche kapitalistische systeem te reanimeren door de middelen voor de sociale zekerheid te ondermijnen met allerhande subsidies en andere cadeaus voor werkgevers. Om hun winsten veilig te stellen, wordt onze toekomst ondermijnd. Het personeel van Delhaize kan daarvan meespreken, net zoals de collega’s van ArcelorMittal of Caterpillar.

De werkenden moeten dringend vertrouwen krijgen in de mogelijkheid om met collectieve strijd overwinningen te boeken. De 20% rijksten in ons land bezitten 61,2% van het totale vermogen, het aantal miljonairs is in 2013 met 12.000 mensen toegenomen, onder meer door de komst van fiscale toeristen. Zij hebben het kapitaal, wij hebben de kracht van ons aantal. De werkenden beschikken over een enorme potentiële kracht. We moeten nagaan hoe we dit potentieel kunnen benutten om een einde te maken aan het huidige systeem. De kapitalistische chaos moet vervangen worden door een systeem gebaseerd op rationele planning van de economie op basis van collectivisering van de sleutelsectoren van de economie onder democratisch beheer van de werkenden.

 

Noten

  1. FOD economie: Structuur van de bevolking volgens leeftijd en geslacht: leeftijdspiramide
  2. The Conference Board Total Economy Database
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie