Acties op 2, 6 en 8 december. Regering niet onder de indruk van syndicale Sinterklazen

Op 29 november, ruim een maand na de succesvolle betoging van 28 oktober, stelde de vakbondsleiding haar “actieplan” voor. Zo kwam er op 6 december een bezoek van een blauwe, rode en groene Sinterklaas aan Yves Leterme. De regering mag tevreden zijn dat er enkel een toneeltje werd opgevoerd, in de plaats van een mobilisatie van de basis.

Luk Janssens

Op 2 en 8 december waren er een aantal regionale en/of sectorale acties. Die bleken relatief beperkt te zijn. Waar actie gevoerd werd, viel de enorme actiebereidheid bij de basis op.

Nog voor het aankondigen van het actieplan, was er op vrijdag 25 november een “informatieronde” in de bedrijven. Bij een aantal bedrijven werd gestaakt: Duferco was dicht, bij VW Vorst was er een staking “light” die werd opgevolgd door 90% van de arbeiders. Er waren ook stemmingen bij Picanol en Bekaert die de actiebereidheid van de basis duidelijk maakten. Bij Picanol stemde 88,43% tegen het Generatiepact en daarvan sprak 81,3% zich uit voor verdere acties. Toch meende Cortebeeck dat er geen draagvlak was voor nieuwe stakingsacties.

2 december. Meer dan 2.500 betogers in Bergen en Luik

Uit de volledige provincie kwamen delegaties naar de betoging van ABVV Luik-Hoei-Borgworm. Bij een aantal militanten was er ontgoocheling rond het actieplan, maar het feit dat zoveel militanten uit de hele provincie en verschillende sectoren samenkwamen, versterkte het zelfvertrouwen. Er werd dan ook hevig gediscussieerd rond de noodzaak van een nieuwe nationale staking. Thierry Botson en Marc Gobelet hadden het in hun toespraken over de leugens van diegenen die het Generatiepact verdedigen en hadden ook zware kritiek op de twijfelende houding van Cortebeeck (wat door de weinige ACV-militanten werd beaamd).

Ook in Bergen kwamen meer dan 2500 militanten op straat. In tegenstelling tot Luik was het ACV hier wel goed vertegenwoordigd. Freddy Matthieu van ABVV Bergen en Raymond Coumont, voorzitter van het CSC, stelden beiden dat het Generatiepact onaanvaardbaar was en dat de strijd zou doorgaan.

De Brusselse minister van arbeid, Cedexhe, en de Brusselse minister-president kregen het bezoek van een 300-tal vakbondsmilitanten.

6 december. Sinterklaas bij Leterme

Enkele vakbondsmilitanten verzamelden op het Martelarenplein in Brussel. Daar brachten een blauwe, groene en rode Sinterklaas een bezoek aan Vlaams minister-president Leterme. Allemaal wel leuk, maar de vraag is of er met deze ‘ludieke actie’ druk werd gezet op de regering en de werkgevers. Terwijl de regering en het patronaat al bezig zijn over een tweede Generatiepact, komen de vakbonden af met drie Sinterklazen…

8 december. Staking van distributiesector

De actiedag van 8 december was grotendeels beperkt tot de distributiesector en de non profit. Een 300-tal grootwarenhuizen lag plat door een staking. De non profit betoogde met een 1000-tal arbeiders in Brussel. In het Luikse was opgeroepen tot een algemene staking. In La Louvière waren er 2.700 betogers. In Gent trokken enkele honderden militanten naar het lokale SP.a-secretariaat.

In Luik werd vooral gestaakt bij de sectoren die de afgelopen maanden vooraan stonden in de strijd tegen het Generatiepact. In de metaal- en staalsector, bij de bussen,… was de staking erg algemeen. Bij een aantal openbare diensten was de staking erg beperkt: De Post en het spoor werkten vrij normaal. De vakbondsleiding probeerde de militanten te overtuigen dat er bij de onderhandelingen toch heel wat toegevingen waren afgedwongen. Er werd tegelijk gesteld dat Luik de strijd niet alleen kan verderzetten.

Fedis, de patroons in de distributiesector, stelde dat de staking in de distributiesector geen succes was. Toch moest het toegeven dat de staking minstens 16 miljoen euro had gekost. Drie kwart van de Carrefourvestigingen ging dicht, de helft van de Super GB’s, de helft van de Delhaize-vestigingen, 40% van de Colruyt-winkels,…

Ondanks de slechte mobilisatie binnen de non-profit (veel militanten wisten pas één dag op voorhand dat er een actie zou zijn), waren meer dan 1000 militanten aanwezig. Er waren ook delegaties uit andere sectoren. Alhoewel het niet de bedoeling was, kwam er een betoging richting VLD-secretariaat.

Het is duidelijk dat dit actieplan een uitdoofscenario was. Vandaag verklaren de vakbonden dat er geen actiebereidheid meer is. Wat de weinige echte acties in dit plan hebben duidelijk gemaakt, is dat er wel actiebereidheid was. Waar onze militanten aanwezig waren, kregen we te horen dat mensen ontgoocheld waren over het actieplan.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie