Bedrijven maakten in 2004 9% meer winst. En u?

De Belgische bedrijven maakten in 2004 9% meer winst dan in 2003. In dat jaar maakten ze 15% meer winst dan in 2002. Dat blijkt uit een onderzoek van het patronaal blad Trends. De conclusie in dat blad is dat 2004 een goed jaar was voor de Belgische bedrijven. Uiteraard moet niet verwacht worden dat de werknemers daar een deel van zullen krijgen. Neen, die moeten nog meer inleveren volgens het patronaat. In 2003 daalde de koopkracht van de arbeiders gemiddeld met 0,5%. De cijfers voor 2004 zijn nog niet bekend.

Trends stelt dat 2004 een bijzonder goed jaar was voor de ondernemingen. Het blad onderzocht de 30.000 grootste Belgische ondernemingen en stelde vast dat de omzet met 7,2% steeg terwijl de winsten met 9% stegen. Er was een globale winst van 19,2 miljard euro als Belgacom niet in rekening wordt gebracht. Daarbij moet namelijk opgemerkt worden dat er in 2003 een uitzonderlijke winst van 5 miljard euro was bij Belgacom.

Terwijl de winsten jaar na jaar blijven stijgen, zien we geen gelijkaardige evolutie van de lonen. De Nationale Bank en het IMF stellen zelfs dat de lonen te sterk stijgen als ze min of meer het niveau aanhouden van de stijgende levensduurte. De koppeling van de lonen aan de index wordt in vraag gesteld. Dat allemaal omwille van de concurrentiepositie van de Belgische ondernemingen, zo zegt men ons. Die concurrentiepostie blijkt evenwel niet zo slecht te zijn als we de winstcijfers bekijken…

We zien nu waarom er moet bespaard worden op onze lonen, waarom er meer flexibiliteit wordt gevraagd en waarom de productiviteit ten koste van onze gezondheid wordt opgedreven. Dat is er allemaal op gericht om eens te meer te kunnen vaststellen dat de winsten op jaarbasis met 9% zijn gestegen. Tegelijk leeft 6,4% van de werkenden in armoede en is de totale armoede gestegen tot 15,4%.

Delen: Printen: