Protest in Tel Aviv tegen militaire escalatie – socialisten aangevallen door nationalisten

telaviv1Afgelopen zaterdag protesteerden enkele tientallen activisten, zowel Joden als Arabieren, voor het ministerie van Defensie in Tel Aviv, Israël. Onder hen ook leden van de Socialistische Strijdbeweging , onze zusterorganisatie in Israël en Palestina. De protestactie was gericht tegen het feit dat het Israëlische leger de tragische ontvoering van drie Israëlische tieners op de Westelijke Jordaanoever gebruikt als excuus voor een nieuwe militaire escalatie waarbij een collectieve bestraffing van de Palestijnse bevolking wordt opgelegd.

Bij het militaire offensief op de Westelijke Jordaanoever vielen er tot nu toe al vijf Palestijnse doden, waaronder twee kinderen en een tiener. Honderden mensen werden opgepakt en zonder rechtszaak in de gevangenis opgesloten. Het aantal ‘administratieve gevangenen’ in Israëlische gevangenissen is op een week tijd bijna verdubbeld.

De belangrijkste Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever, en vooral Khalil/Hebron, worden belegerd. Er zijn dagelijks militaire aanvallen op de Westelijke Jordaanoever en tegelijk werden een reeks luchtaanvallen op Gaza uitgevoerd.

Bij de betoging legden de leden van de Socialistische Strijdbeweging uit dat deze groteske vorm van repressie en collectieve bestraffing geen veiligheid zal opleveren voor de Israëlische bevolking en al evenmin een oplossing zal bieden voor de ontvoerde tieners. Integendeel, het huidige beleid van de regering kan leiden tot een nieuwe ronde van bloedig geweld.

Een kleine groep Israëlische nationalisten kwam naar de betoging en was uit op een confrontatie met de betogers. Twee laffe nationalisten die ons niet durfden te confronteren tijdens de betoging, volgden ons toen we met vier activisten naar huis wandelden. Toen we over een parking wandelden, vielen ze ons langs achter aan. Drie leden van de Socialistische Strijdbeweging kregen meteen vuistslagen. Toen we ons verdedigden, liepen ze direct weg.

telaviv2Drie van de activisten moesten medische verzorging krijgen. Een van hen, Eyal Yablonko, moest hechtingen aan zijn wenkbrauwen krijgen. Zijn bril was kapot door het geweld. Op basis van foto’s en video’s die door betogers werden gemaakt tijdens het protest, slaagden we er in om de aanvallers te identificeren. Er werd klacht ingediend bij de politie.

De aanval was niet specifiek tegen ons gericht, maar tegen iedere kritiek of oppositie tegen het regeringsbeleid. Het geweld vond plaats tegen een achtergrond waarbij de regering en andere delen van het establishment en de media zich resoluut keren tegen iedereen die nog maar vragen durft te stellen bij de recente militaire aanvallen.

Netanyahu en zijn regering willen de ontvoering gebruiken om de groeiende kritiek op hun bezettingspolitiek, de uitbreiding van de koloniale vestigingen en de arrestaties zonder proces het zwijgen op te leggen. Daarbij wordt niet geaarzeld om racistische laster te gebruiken tegen de vertegenwoordigers van de Arabisch-Palestijnse bevolking in Israël en Arabisch-Palestijnse leden van het parlement (de Knesset), zoals Haneen Zoabi die doodsbedreigingen kreeg.

Het laffe geweld tegen betogers zal het protest niet stoppen. Het zal evenmin leiden tot het einde van het groeiende ongenoegen in de samenleving tegenover de politiek van de regering en de heersende elite in Israël. Naast een massaal verzet tegen het militaire geweld op de Westelijke Jordaanoever, roept de Socialistische Strijdbeweging ook op tot meer vastberaden en goed beschermde grotere protestacties in Israël om te protesteren tegen de militaire operaties, de aanhoudende bezetting, de kolonies en de willekeurige arrestaties zonder enig proces.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie