Racistisch geweld in Sydney. Wie is verantwoordelijk?

De spanningen op het strand van North Cronulla in Sydney ontstonden toen een redder werd aangevallen door een 18-jarige man van Libanese afkomst. Er werd een SMS rondgestuurd waarop zo’n 5.000 mensen betoogden tegen de zogenaamde “Libanese bendes”. Op die betoging weerklonken racistische slogans.

Anthony Main, Australië

Een aantal kleine extreem-rechtse groepen probeerden gebruik te maken van de situatie. Delen van de betoging vielen migranten en moslims aan. Men beschuldigde er alle migranten van dat ze strandgangers zouden lastig vallen. Sinds deze acties waren er incidenten in een aantal oostelijkse wijken van Sydney en vier kerken in het zuidwesten van Sydney werden eveneens aangevallen.

Velen proberen de rellen af te doen als spanningen tussen jonge allochtone en autochtone Australiërs. Maar er spelen ook sociale elementen mee in deze kwestie. Als gevolg van het jarenlang neoliberaal beleid van zowel de liberale als sociaal-democratische regeringen, zijn de armoede en jongerenwerkloosheid in de buitenwijken van Sydney enorm toegenomen. Veel jongeren hebben geen toegang tot degelijk onderwijs en vinden enkel werk als ze laag betaalde tijdelijke jobs aanvaarden.

De regionale en nationale regeringen hebben nog een bijkomende verantwoordelijkheid voor deze rellen. Het asociaal beleid van de regeringen is steeds gepaard gegaan met een versterking van racistische en nationalistische opvattingen. De regering versterkt dit onder meer met haar repressieve aanpak van vluchtelingen of de zogenaamde “anti-terrorisme” wetgeving die wordt gebruikt om de moslimgemeenschap te criminaliseren. Bovendien werd het racisme versterkt door uitspraken van burgerlijke politici in de media.

Als reactie op het geweld kondigde de regionale sociaal-democratische premier Morris Lemma aan dat er een extra bijeenkomst van het parlement van New South Wales komt om een reeks maatregelen door te voeren opdat de politie wijken in de stad zou kunnen afsluiten. Die wetten zullen een verdere aanval betekenen op de burgerlijke vrijheden en zullen aansluiten bij de anti-terrorismewetten van de nationale premier, Howard.

De rellen zijn een slechte zaak en maken de kwestie van arbeiderseenheid moeilijker. Die eenheid zal nochtans nodig zijn in de strijd tegen de regering-Howard en het neoliberale beleid. Het huidig beleid ligt aan de basis van de problemen waarmee zowel migranten als autochtonen in Australië worden geconfronteerd. De effecten van die problemen worden bovendien uitvergroot door het gebrek aan een echte oppositie tegenover de regering.

De Socialist Party (CWI in Australië) zal haar strijd voor arbeiderseenheid tegen het neoliberaal en racistische beleid verderzetten. We komen daarbij op voor de vorming van een nieuwe arbeiderspartij.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie