Zuid-Afrika. Staking in platinummijnen leidt tot overwinning!

Standpunt van de Workers and Socialist Party

Na vijf maanden staking in de sector van de platinummijnen is er een overwinning behaald. Dat is niet alleen goed nieuws voor de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers en hun vakbond AMCU, maar ook voor alle andere werkenden en armen in het land. De slechts betaalde arbeiders krijgen er in het eerste en tweede jaar telkens 1000 Rand (70 euro) bij en in het derde jaar 950 Rand. Dat is een nooit geziene vooruitgang en een belangrijke stap in de richting van een menswaardig inkomen voor iedereen.

Het akkoord werd aanvaard door de arbeiders en toont aan dat vastberaden en verenigde strijd loont. De belangrijke toegevingen die werden afgedwongen, weerleggen meteen de leugens van de mijnbazen dat hogere lonen onbetaalbaar zijn.

De vastberadenheid heeft de arbeiders toegelaten om vijf maanden in moeilijke omstandigheden door te gaan met de strijd. Dit is een inspiratie voor arbeiders en al wie strijd wil voeren in Zuid-Afrika en daarbuiten. De staking heeft de samenleving gepolariseerd langs klassenlijnen, het maakte duidelijk wie aan welke kant van die strijd stond. De Workers and Socialist Party (WASP) heeft gedurende de staking haar steun aan de mijnwerkers duidelijk gemaakt. Partijen als het ANC en de SACP (Communistische Partij) lieten ook geen twijfel over hun positie bestaan, zij kozen de kant van de bazen. De NUM, Solidarity en WAU speelden de rol van stakingsbrekers, zij hebben hun verraad vooraan in het bewustzijn van honderdduizenden mijnwerkers geplaatst.

Het akkoord tussen de stakers en de bazen is een overwinning op het virtuele leger van verraders en anderen die niet alleen de stakers en de AMCU demoniseerden, maar ook al wie actieve steun gaf aan de staking. Er werd beweerd dat deze steun nefast zou zijn voor de Zuid-Afrikaanse economie.

De staking haalde inspiratie uit de doden van Marikana en was de belangrijkste sinds de mijnwerkersstakingen van 2012. Het heeft de fundamentele tegenstellingen van het kapitalistische economische stelsel bloot gelegd en wijst op de noodzaak om de mijnsector te nationaliseren zodat de enorme natuurlijke grondstoffen kunnen gebruikt worden om een einde te maken aan de lage lonen en om jobs te creëren en de samenleving in het algemeen te ontwikkelen. De overwinning die nu werd behaald, moet door de volledige arbeidersbeweging worden aangegrepen om hiervoor op te komen.

De mijnwerkers moeten voorbereid zijn om te strijden als de mijnbazen morgen zullen proberen om terug te pakken wat ze vandaag moesten prijsgeven. Wraakacties mogen niet aanvaard worden – de natuurlijke rijkdom van dit land is groot genoeg om veel meer mensen aan een job te helpen. Deze overwinning zal het vertrouwen van de arbeiders in de metaalsector maar ook in de publieke sector, waar er stakingsacties dreigen bij loononderhandelingen, ongetwijfeld versterken. De Workers and Socialist Party blijft vastberaden vooraan staan in deze strijdbewegingen en doet er alles aan om het niveau van organisatie, eenheid en duidelijkheid te maximaliseren.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie