Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

410 jobs weg bij Bosch
De Tijd schreef vrijdag: “De ruitenwisserfabrikant Bosch kondigde gisteren aan dat hij 410 banen wil schrappen in zijn fabriek in Tienen. De directie wil een deel van de productie automatiseren. Daardoor heeft het bedrijf op termijn minder werkkrachten nodig. De vakbonden spreken van een ‘zware klap’ en leggen het werk neer tot maandag. Het nieuws van Bosch brengt het aangekondigde jobverlies in de eerste jaarhelft van 2014 op 6.830. Uitschieters waren onder meer de aangekondigde herstructureringen bij de supermarktketens Delhaize en Makro, maar vooral in de industrie gingen veel jobs verloren. Zo kondigden onder andere de ketchupproducent Heinz en de glasfabriek Saint-Gobain Auvelais sluitingen aan. Het Federaal Planbureau voorspelde woensdag dat er dit jaar 10.000 jobs verloren zullen gaan in de verwerkende industrie.”

Boterhamtaks
boterhamOm het tekort aan middelen voor onderwijs op te vangen, voeren scholen vanaf september massaal een zogenaamde boterhamtaks in. Anderen verhogen de bijdrage. Het gaat om een bijdrage die kinderen betalen om ’s middags hun boterhammen op school te eten. Het Laatste Nieuws schreef donderdag: “In Hasselt bijvoorbeeld moeten kinderen die ’s middags hun boterhammen in de gemeenteschool willen opeten daar vanaf september 25 cent per dag voor betalen. Dat heeft het stadsbestuur eerder deze week beslist. Eerder voerden onder meer Mechelen en Lanaken al zo’n bijdrage in. Sommige scholen, zoals Sint-Leo in het West-Vlaamse Sint-Pieters, zien zich zelfs genoodzaakt om het bedrag al te verhogen van 1,10 euro per dag naar wellicht 1,50 euro per dag. Voor heel wat ouders betekent dat toch een extra kost van gauw 60 tot 270 euro per jaar per kind.” (HLN, 26.6) Het tekort aan publieke middelen wordt zo doorgeschoven naar de ouders en de betaalbaarheid van het onderwijs wordt verder onder druk gezet.

Bestuur van FIFA scoort voor zichzelf
De website van de Nederlandse Volkskrant schreef vorig weekend: “De 25 leden van het hoofdbestuur van de wereldvoetbalbond FIFA hebben in het geheim een verdubbeling van hun salaris gekregen. Jaarlijks kunnen zij nu rekenen op een vergoedingssom van 200.000 dollar (ongeveer 150.000 euro) in plaats van 100.000 dollar voor hun parttime werkzaamheden. Met het nieuwe beloningssysteem zou de FIFA de eigen ethische regels kunnen opvangen. In het nieuwe beleid zijn hoge bonussen voor de bestuursleden van de FIFA niet langer toegestaan. Volgens de Britse krant stelt de FIFA het geld aan de bestuursleden via een eigen Zwitserse bank beschikbaar. Met een contante opname zouden de betrokken personen een wettelijke belasting eventueel kunnen ontduiken, zo liet een fiscalist weten. Naast de verdubbelde vergoeding kunnen de FIFA-bestuursleden ook nog altijd rekenen op een zeer ruime onkostenvergoeding, die tot boven 100.000 dollar kan oplopen. Daarnaast mogen de FIFA-bestuursleden ook nog gratis gebruik maken van vliegtuigen en hotels.”

Klassenstrijd
Hoe beter de werkenden georganiseerd zijn, hoe minder scheefgetrokken de verdeling tussen arm en rijk is. Dat is de enige conclusie die getrokken kan worden uit onderstaande grafiek waarin de syndicalisatiegraad in de VS wordt vergeleken met het aandeel van de 10% rijksten in de totale inkomsten.

Nieuwe Europese Vrienden
N-VA maakt op Europees vlak een bocht van dicht bij de 180 graden. De groene fractie wordt ingeruild voor een fractie rond de Britse conservatieven. Het standpunt waarbij de EU sterk werd verdedigd – Vlaanderen zou immers opgaan in de EU waardoor onafhankelijkheid mogelijk wordt – wordt ingeruild voor wat de N-VA eufemistisch ‘eurorealisme’ noemt. In gewone mensentaal is dat “anti-EU”. Maar van pro naar anti gaan klinkt niet zo goed. Onder de nieuwe Europese vrienden zitten er wel wat van dubieus allooi. Het Nieuwsblad publiceerde enkele citaten die ongetwijfeld bij een volgende Gay Pride opnieuw zullen opduiken indien N-VA daar opnieuw aan wil deelnemen…
ecr

Alles voor de aandacht
Als het Vlaams Belang één figuur telt die echt alles zou doen om in de krant te geraken, dan is het wel Tanguy Veys. De diepgelovige maar toch gescheiden ex-Gentenaar en nu Bankenbergenaar deed het deze week opnieuw. Hij haalde de media met zijn avontuur in een publiek toilet van de stad Blankenberge. Bij het uittesten van nieuwe publieke toiletten – er werd niet gemeld of dit voor een grote dan wel een kleine boodschap was – raakte hij opgesloten en dat op een ogenblik dat de batterij van zijn gsm het onder het twitteren had begeven. Een uurtje zat Veys op het toilet. Hij heeft ervan gesmuld, zo’n kans om in de krant te komen!

Bye bye VB
Bij de collega’s van Veys in het Vlaams Belang zit de sfeer er minder in. Deze week zijn de ontslagbrieven naar de medewerkers gestuurd. De partij moet 73 van de 93 medewerkers aan de deur zetten. Kantoren worden leeg gehaald, vanaf volgende week worden de eerste afgedankte VB’ers werkloos. Onder de extreemrechtse organisatoren lijkt er een algemene verlamming te zijn. Jarenlang organiseerden ze alles op kosten van de Belgische belastingbetalers, nu wordt een overgrote meerderheid van het personeel afgedankt en zal het VB opnieuw moeten proberen te werken met vrijwilligers. Als die allemaal van het kaliber van Tanguy – komt iemand me bevrijden? – Veys zijn, dan ziet de toekomst van het VB er veeleer bruinkleurig uit.

Extreemrechts is extreem asociaal
Het Front National bevestigt in het Franse Le Pontet, waar het de burgemeester levert, hoe asociaal het is. In de buurgemeente van Avignon is beslist om de gratis maaltijden voor de kinderen van de armsten af te schaffen. “De gezinnen moeten bijdragen aan de gemeenschap. Wat gratis is voor de enen, wordt betaald door anderen. We willen de ouders responsabiliseren”, verklaarde de kabinetschef van FN-burgemeester Joris Hébrard. Het gaat om 65 kinderen waarvan de ouders voortaan 1,57 euro per maaltijd moeten betalen. De besparing moet 29.000 euro per jaar opleveren. De oppositieleider deed de maatregel af als ‘asociaal’. Als lid van de conservatieve UMP weet die oppositieleider overigens heel goed wat asociaal is.