5.000 gezinnen krijgen slechts 6 ampère elektriciteit. Stad Oostende besteedt 100.000 euro aan kerstverlichting.

Men moet al een hart van steen hebben om niet even weg te dromen… In een periode dat de elektriciteitsverbruiker stukken van mensen moet betalen om zijn rekeningen tijdig te kunnen vereffen, zijn er elektriciteitsverdelers (vb. Electrabel) en steden (vb. Oostende) die voor hun prestigeprojecten het geld door ramen en deuren gooien.

Peter Ghyselbrecht, LSP-Oostende

Op vrijdag 9 december kwam Electrabel naar buiten met haar project om de zowat 100 meter hoge koeltoren van Drogenbos te verlichten met 57 lichtlijnen van lampjes in verschillende kleuren. Die worden iedere avond aangestoken zodra het donker wordt.

Electrabel wil met dit project “deel uitmaken van het dagelijks leven van haar klanten”. Het bedrijf wil haar klanten door deze artistieke belichting meer bieden dan energie… De lampjes hebben ongeveer 600.000 euro gekost en zullen jaarlijks evenveel energie verbruiken als 7 gezinnen. Gezinnen die niet afgesloten zijn en met 6 ampère moeten rondkomen uiteraard.

In Oostende zijn er her en der wat men noemt “sfeerscheppende lichtjes”. Bijna een miljoen lichtjes in totaal. Een krant stelde dat de vliegtuigen die de komende weken op de Oostende luchthaven willen landen, wel eens zouden kunnen worden afgeleid door de “overweldigende kerstverlichting” in de stad zelf.

De Oostende burgemeerster Jean Vandecasteele (SP.a) verklaarde: “We besteden elk jaar zo’n 100.000 euro aan onze eindejaarsverlichting en om de vier jaar wordt eenzelfde bedrag extra geïnvesteerd in het vernieuwen en onderhouden van het materiaal.”

De schepen van toerisme Hilde Veulemans (CD&V) vult aan: “Vooral een wandeling doorheen het feeëriek verlichte park loont de moeite. De locatie is omgetoverd in een sprookjesachtig decor en men moet al een hart van steen hebben om niet even weg te dromen.”

Men moet een hart van steen hebben om elektriciteit op die manier te verspillen als je weet dat meer dan 5.000 gezinnen in Vlaanderen sinds de liberalisering van de elektriciteitsmarkt zijn afgesloten en een stroombegrenzer van 6 Ampère geplaatst kregen. Dat is net voldoende om te kunnen strijken. Tijdens het strijken, moet je dan wel de televisie of radio uitzetten.

12.000 Vlaamse gezinnen kregen een betaalmeter geplaatst. 45.000 gezinnen hebben moeite om hun rekening te betalen. De afgelopen drie jaar is het aantal Vlamingen dat bij het OCMW aanklopt voor hulp bij het afbetalen van schulden zowat verdubbeld. In Oostende is er ruimte voor 100.000 euro voor kerstverlichting. Het aantal OCMW-cliënten met betaalproblemen nam op drie jaar tijd toe met 71% (van 447 naar 765 personen volgens Het Volk van 18 februari 2005).

Dit geeft aan waar de prioriteiten liggen voor heel wat bedrijven en steden. Voor prestigeprojecten zijn er voldoende middelen, de armen blijven inmiddels in de kou zitten. In veel gevallen is dat zelfs letterlijk op te nemen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist