Het blijft rommelen bij extreemrechts in Europa. Vorige week kwam het bericht dat Le Pen aan zeven partijen kwam, voor een officiële fractie in het Europees Parlement zijn 25 verkozenen uit 7 landen nodig. Er werd gewezen op de Litouwse Orde en Rechtvaardigheid en het Poolse Congres voor een Nieuwe Rechterzijde. Nu vallen beide partijen opnieuw uit de boot. Alleszins moet de fractievorming tegen 24 juni rond zijn en dus dringt de tijd voor Marine Le Pen, Geert Wilders en Gerolf Annemans.

Het ziet er naar uit dat de rechts-populistische fractie van Nigel Farage en zijn UKIP wel aan het vereiste aantal partners komt. Dat zag er even moeilijk uit nadat een aantal fractieleden overstapten naar de Britse conservatieven. Na de Ware Finnen en de Deense Volkspartij volgde ook de Nederlandse SGP en zelfs het extreemrechtse Zweedse SD overwoog de overstap maar zou nu bij Farage blijven. De SGP is een strikte religieuze partij die eerder de toegang tot de fractie van de Britse conservatieven werd geweigerd omdat de partij geen vrouwen toeliet als lid. Nu dat wel gebeurt, stond de deur van de conservatieven terug open. Farage haalde de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo binnen. Die beweging ondernam ook een poging om met de groenen te discussiëren, maar daar kwam niets van in huis. Verder kon hij de Litouwse TT (Orde en Rechtvaardigheid) in zijn fractie houden, ondanks het eerdere bericht dat deze partij naar de fractie van Le Pen zou overstappen. Met telkens één Letse en een Tsjechische verkozene die Farage wist te overtuigen, kwam hij aan zes partijen. En dan kwam de verrassing: één verkozene van het Franse Front National stapt over naar de fractie van Farage.

De fractie rond Le Pen valt terug op verkozenen uit vijf landen. De Litouwse TT komt dan toch niet over. De Poolse KNP, Congres voor een Nieuwe Rechterzijde, wilde wel bij de groep rond Le Pen aansluiten, maar botste daar op een veto van Wilders en de PVV. De standpunten van de Polen tegen vrouwen, de provocatieve uitspraken van partijleider Janusz Korwin-Mikke (een voorbeeld: “Toon me één citaat van Hitler waaruit blijkt dat hij op de hoogte was van de uitroeiing van de joden! Je zult het niet vinden.”) en het feit dat het Oost-Europeanen zijn lagen moeilijk bij Wilders. Een intrede van de Poolse KNP zou tot het vertrek van Wilders kunnen leiden, wat nog geen stap vooruit zou betekenen voor de fractievorming van Le Pen.

De soap van de fractievorming is opmerkelijk. Het toont het enorme opportunisme van de rechtse populisten maar ook van extreemrechts. Om zelf toegang te krijgen tot de vetpotten van de EU – waar doorgaans in woorden naar wordt uitgehaald – worden ideologische pirouettes opgevoerd. De Italiaanse clown die zich bij zowel de groenen als de UKIP aanbood, is daar een voorbeeld van. Maar ook de ontwikkelingen rond de Litouwse TT (Orde en Rechtvaardigheid) kunnen tellen. Hoe de soap de komende week zal eindigen, is onvoorspelbaar. Zal Le Pen er alsnog in slagen om twee verkozenen uit verschillende landen ergens los te weken? Misschien een verkozene van UKIP in ruil voor een van het FN?

Dat het Vlaams Belang zich totaal op de vlakte heeft gehouden in het debat over de toetreding van de Poolse partij die zich tegen vrouwenstemrecht uitspreekt en geleid wordt door iemand die Hitler goedpraat, is opmerkelijk. Zal Annemans dan geen actieve rol spelen op Europees vlak? Ziet hij zijn zitje als een mooi pensioen? En zou hij om het even wie toelaten om toch maar een fractie met bijhorende middelen te kunnen vormen? Daar lijkt het inderdaad op.