“Stakers belagen grote baas Delhaize.” VTM belaagt de waarheid

vtmHoe grof kan de media worden? Telkens die vraag gesteld wordt, komt er een nog verontrustender antwoord. Bij VTM was het zaterdag terug prijs. Onder de titel “Stakers belagen grote baas Delhaize” wordt bericht over personeel dat woedend is na het aangekondigde sociale bloedbad. Dat het personeel verklaringen eiste van CEO Knoops leek de journalist van dienst te ontgaan.

Meer nog, in het stukje bij het videofragment (hier te bekijken en na te lezen) stelt de journaliste dat de grote baas naar de winkel trok “om de werkende personeelsleden een hart onder de riem te steken.” Terwijl de baas blijkbaar zijn personeel wilde steunde, werd hij “aan de ingang belaagd door stakers”. Spreken we hier over dezelfde CEO die net een sociaal bloedbad had aangericht?

Moest Knoops zijn personeel echt een hart onder de riem willen steken, dan zou hij hen niet bij het grof vuil zetten. Dan zou hij niet aankondigen dat er 2.500 jobs weg moeten en dat de overblijvers het met minder moeten doen: minder collega’s, minder pauzes, minder loon. Knoops voegde er nog aan toe dat de werkwilligen de echte ‘Delhaizenaars’ zijn, daarmee implicerend dat de stakers dit niet zijn.

Knoops is als manager aangesteld om de winsthonger van de aandeelhouders te stillen. Hij werd uitgekozen omdat hij volgens ingewijden “minder emotioneel” is dan zijn voorganger. Lees: er werd bewust naar een provocateur zoals Knoops gezocht. En als de operatie toch mislukt weet Knoops dat hij met een gouden parachute kan vertrekken, net zoals de voormalige CEO Beckers die met 7,6 miljoen euro vertrok.

Waar er onder de bevolking een brede steun is voor de acties van het personeel van Delhaize, is dit bij de redactie van VTM blijkbaar niet het geval. Ook bij de aftredende minister-president Kris Peeters is dat overigens niet het geval, hij haastte zich om zijn grijs gedraaide plaat over de loonkosten terug boven te halen. Dat belooft voor het ‘centrumrechtse’ beleid dat Peeters met N-VA wil voeren.

Een correcte titel voor het fragment op VTM had als volgt kunnen luiden: “Grote baas Delhaize weigert aanval op personeel toe te lichten.” En in het stukje eronder had mogen gemeld worden dat de grote baas eerst het werkwillige personeel ging afdreigen en vervolgens de stakers schoffeerde. Met de huidige sfeerzetting belaagt VTM de waarheid.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist