Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Studie: hoe meer een CEO verdient, hoe slechter het bedrijf het doet…
Het Amerikaanse zakenblad Forbes kwam deze week met een originele stellingname. Op basis van een studie van de universiteit van Utah wordt vastgesteld dat hoe meer de CEO’s verdienen, hoe slechter het bedrijf het doet op de beurs en zelfs op reëel economisch vlak. Er werd een studie gedaan bij 1.500 grote bedrijven en dit gedurende de periode 1994-2013. Daarbij werd nagegaan hoe bedrijven scoorden in vergelijking met anderen in dezelfde sector. Verrassende vaststelling: hoe meer de CEO verdient, hoe slechter het bedrijf het doet. Meer nog: in de 150 bedrijven met de best betaalde CEO’s was dit negatieve effect het meest uitgesproken. Grote bedrijven trekken hier geen lessen uit. Bloomberg maakte bekend dat een CEO van een groot Amerikaans bedrijf vorig jaar gemiddeld 204 keer zoveel verdiende als een gemiddelde werknemer, een stijging met 20% sinds 2009. Bij General Electric verdiende topman Jeffrey Immelt met 28,2 miljoen euro 491 keer zoveel als een gemiddelde werknemer.


1 miljoen vrije dagen niet opgenomen
Het beleid van de NMBS-directie leidt tot vertragingen. Niet alleen bij de reizigers in de vorm van treinen met vertraging (onder meer door onvoldoende investeringen in materieel en personeel), maar ook bij het personeel. ACOD-Spoor kondigde aan eind deze maand een actie te houden, waarbij onder meer wordt gewezen op “een zorgwekkende opstapeling van vrije dagen die niet kunnen opgenomen worden (intussen al ruim 1.000.000).” Hoe de directie deze fenomenale vertraging dacht weg te werken, is niet duidelijk.



Met de trojka terug naar de Middeleeuwen
Express.be schreef woensdag: “Griekse arbeiders leven in schokkende omstandigheden en hun situatie kan worden vergeleken met die van de lijfeigene in de middeleeuwen. Tot die conlusie kan men komen na het lezen van een onderzoek van de Griekse vakbond General Confederation of Greek Workers (GSEE), waarover het blog KeepTalkingGreece bericht.” Er worden enkele voorbeelden gegeven: “Arbeiders krijgen hun loon uitbetaald met een vertraging van 3 tot 12 maanden. Arbeiders krijgen een derde deel van hun salaris in handen, de rest wordt in natura uitbetaald door bijvoorbeeld gratis verblijf in een hotel, gratis eten en voedselbonnen.De uitbetaling van 13de en 14de maand (Kerst/Pasen) – zoals in de arbeidswet voorzien – gebeurt niet of onvolledig. In de plaats daarvan krijgen de arbeiders voedsel- en/of benzinebonnen toegestopt, maar eist de werkgever wel dat de arbeider voor het volledige bedrag een ontvangstbewijs tekent. (…) Werknemers jonger dan 25 worden ingehuurd met maandcontracten voor deeltijds werk. Ze werken 4 uur per dag voor een salaris van 180 euro per maand, of omgerekend, een uurloon van 1,72 euro. De wet voorziet een maandelijks minimumloon van 480 euro voor wie jonger dan 25 is en voltijds aan de slag gaat. Verder wordt opgemerkt dat het aanbod aan flexibele jobs, zijnde deeltijdse (140.527) en rotatiejobs (50.264) in de periode januari – april 2014 bijna zo groot was als het aanbod voltijdse betrekkingen (232.383).”



Bizar
De voormalig Britse premier Tony Blair meent uitdrukkelijk dat de interventie van Britse en Amerikaanse troepen in Irak niet heeft geleid tot de huidige escalatie van geweld. “Wij hebben dit niet veroorzaakt, dat idee is bizar”, verklaarde hij. Van bizarre zaken kent Blair wel iets. Zo bleek het officiële excuus voor de inval in Irak, de aanwezigheid van massavernietigingswapens, eveneens een bizar idee te zijn. Dat er vrede en stabiliteit zou komen, deed niet onder qua bizarheid. Uiteraard was Irak al een lappendeken van nationaliteiten en religieuze groepen, maar de oorlog heeft die tegenstellingen verder versterkt en heeft een rode loper uitgerold voor allerhande sectaire religieuze groeperingen.


Amerikaanse rechter veroordeeld
Een rechter in het Amerikaanse Pennsylvania kreeg een gevangenisstraf van 28 jaar omdat hij jarenlang met de private gevangenissen samenwerkte en in ruil voor smeergeld van die gevangenissen de maximale straffen uitdeelde aan jongeren die voor hem berecht werden. De rechter kreeg miljoenen dollar in ruil voor het leveren van tot 5.000 jonge mannen en vrouwen die de private gevangenissen heel wat winst opleverden. Het privatiseren van gevangenissen leidt tot het privatiseren van justitie zodat enkel de winsten nog van tel zijn.


Morales uit de bocht
De Bolivaanse president Evo Morales ziet zichzelf als een socialist. Hij mag ons eens uitleggen hoe hij in dat kader een prijs “voor vrede en democratie” uitreikt aan een oorlogsmisdadiger met bloed aan zijn handen. Dat is immers wat deze week gebeurde toen het Bolivaanse regime uit handen van de vicepresident een dergelijke prijs aan de Sri Lankese president Rajapaksa overhandigde. Er werd aan toegevoegd dat de prijs werd gegeven omdat Rajapaksa erin slaagde om “het terrorisme te verslaan” en “vrede en ontwikkeling” te vestigen in Sri Lanka. Dat er tienduizenden onschuldige doden vielen en het Sri Lankese regime van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd, vormde geen probleem voor Evo Morales en co. Neen, Evo, dit heeft niets met socialisme te maken, wel integendeel.


1.200 miljard dollar. Amerikaanse studieschulden lopen uit de hand
Het Anglosaksische model voor hoger onderwijs kent ook bij ons een opmars. Het is een model dat vertrekt van de marktprincipes waarbij hoger onderwijs een koopwaar is die geprivatiseerd aan de student wordt gebracht. Die student moet fors betalen in de veronderstelling dat een diploma een hoger loon oplevert om de schulden terug te betalen. In tijden van crisis is dat echter verre van evident. Maar de schulden lopen wel op. Op tien jaar tijd is de totale berg van studieschulden verdrievoudigd tot bijna 1.200 miljard dollar. Dat is meer dan de schulden op kredietkaarten en op autoleningen. De Tijd schreef vandaag: “Volgens het Congressional Budget Office staat de gemiddelde jonge Amerikaan met een vers diploma 29.400 dollar in het krijt bij de federale overheid, die de overgrote meerderheid van de leningen uitgeeft, of bij zijn bank. Dat is een gemiddelde maandelijkse afbetaling van 312 dollar gedurende tien jaar. Gemiddeld, want het kan dus ook veel hoger liggen, bewijst Delone.” Een jaar hoger onderwijs werd op 30 jaar tijd dubbel zo duur. De hoge studieschulden maken het ook voor jongeren met een diploma moeilijk om een toekomst uit te bouwen. Als ze al werk vinden, moeten ze jarenlang afbetalen voor hun studieschulden. Is dit wat ons straks ook te wachten staat?


Collectief ontslag
Maandag schreef het AFF: “Vrijdag preciseerde Gerolf Annemans in P-magazine het aantal verloren jobs: “73 van de 93. Ik moet driekwart van mijn personeel ontslaan.” Verhoudingsgewijs is dit een groter verlies aan jobs dan bij Delhaize. Zou nu de huisvakbond VSV rechtstaan om te zeggen dat het debacle niet de schuld is van het personeel, en het geen pas geeft dat de hoofdverantwoordelijken wegvluchten naar een zitje in het Europees Parlement enzomeer? Zou de VSV nu de inschakeling van een outplacementbureau eisen of denkt men daar dat met een goed c.v. alles wel in orde komt?”



Gele VRT
Waar is de tijd dat nog over de ‘rode VRT’ werd gesproken… Nu blijkt dat al die ‘rode rakkers’ eigenlijk voor de gele N-VA zijn. Na Siegfried Bracke zet nu ook Jan Becaus de stap. Een stap naar een parlement dat hij liever had zien verdwijnen. Waarom dan toch zetelen? De cartoonist van Gazet van Antwerpen doet een suggestie over de mogelijke reden.



Glenn Greenwald bij Kshama Sawant op bezoek
Er zijn gelukkig ook journalisten die net iets kritischer tegenover de wereld staan dan de N-VA-journalisten die onze media bevolken of de journalisten die het probleem van racisme in hun krant niet opmerken zoals bij De Morgen. Een van die kritische journalisten is Glenn Greenwald, de man die het materiaal van Edward Snowden publiceerde in The Guardian en hierdoor zelf onder vuur kwam te liggen. Deze week was hij in Seattle op bezoek bij Kshama Sawant.


Feminisme
Onderstaande foto komt van een internationale “Vrouwentop” in Parijs. De aandachtige lezer zal meteen opmerken dat er weinig vrouwen onder de sprekers zijn… Dat gebeurt wel meer, maar op een vrouwentop? Volledigheidshalve kan nog opgemerkt worden dat het gaat om een sessie over gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de bedrijfswereld. De foto vat het bestaan van ongelijkheid goed samen.
businesscaseforgenderequality

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig