Patroonsfederatie in de distributiesector meent dat staking geen succes was, maar toch 16 miljoen euro heeft gekost…

De patroonsfederatie in de distributiesector, Fedis, verklaarde dat de staking van gisteren bijzonder beperkt bleef. Volgens de patroons bleven slechts 14% van de grote voedingswinkels dicht. Toch klaagt Fedis over het feit dat de staking de patroons uit de sector heel wat geld kost: 16 miljoen euro. En dat in 200 winkels?

Dat betekent dat iedere winkel waar gestaakt werd een dagomzet zou hebben van ongeveer 80.000 euro, ruim 3 miljoen oude Belgische franken. Het lijkt erop dat Fedis twee kritieken probeert te maken die niet met elkaar overeenstemmen: enerzijds zou de staking een grote economische schade aangericht hebben, maar anderzijds blijft Fedis beweren dat de staking geen succes was.

Volgens de vakbonden waren meer dan 300 grote voedingswinkels gesloten door de staking. Er waren stakingspiketten aan tal van grootwarenhuizen. Drie kwart van de Carrefour vestigingen ging dicht, de helft van de Super GB’s, de helft van de winkels van Delhaize, 40% van de Colruyt-winkels,…

De arrogante houding van het patronaat in de sector zal er wellicht voor zorgen dat de acties worden verdergezet in de sector. Carrefour stuurde een deurwaarder af op stakingspiketten in Brussel. Die legde een dwangsom van 500 euro op voor iedere werkwillige die niet door kon.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist