Brazilië. Wie wint? Wie verliest?

brazilie
“We moeten de Brazilianen absoluut zeggen dat ze de Wereldbeker hebben en de schoonheid van hun land moeten tonen, hun passie voor voetbal en dat ze best een maand wachten om tot sociale uitbarstingen over te gaan. Dat zou goed zijn voor Brazilië en ook voor de voetbalwereld.”
Michel Platini, voorzitter van de UEFA.

“We moeten Platini en zijn vrienden absoluut zeggen dat ze volledig los staan van de realiteit, dat ze enkel naar Brazilië gaan voor hun winsthonger, om op onze kap geld te verdienen en dat ze best zouden vertrekken, zowel hijzelf als zijn rot systeem. Dat zou goed zijn voor Brazilië en ook voor de voetbalwereld.”
De 99%

 

Artikel door Stéphane Delcros

  • Weg met de FIFA en de multinationals!
  • Voor gratis en degelijke openbare diensten!
  • Sportcompetities in handen van de gemeenschap en de supporters!

Terwijl de FIFA en zijn neefjes in andere sporten de competities gijzelen om hun winsten op te drijven, schreeuwen de werkenden en armen in Brazilië hun woede uit tegenover het onrechtvaardige systeem dat miljarden vrijmaakt om aan de voorwaarden van de FIFA te voldoen terwijl de sociale diensten, waaronder basisdiensten, in het slechtste geval totaal afwezig zijn of in het beste geval onvoldoende zijn. Door het gebrek aan veiligheid op de werkvloer en de waanzinnige werkdruk om geen vertragingen op te lopen, vielen er al acht doden op werven voor de Wereldbeker. Het cynisme wordt volledig doorgetrokken, er waren wel rouwdagen voor deze slachtoffers maar ook tijdens deze dagen werd gewoon verder gewerkt omdat de FIFA nu eenmaal geen vertraging toelaat.

We hadden de titel ‘Wereldbeker van de schande’ kunnen gebruiken, maar dat hebben we eerder al gedaan. Als er niets verandert, zullen we die titel in de toekomst overigens nog kunnen gebruiken. De weinig verscholen corruptie bij de toekenning van de Wereldbekers van 2018 en 2022 aan Rusland en Quatar toonden zelfs voor de laatste twijfelaars aan dat de FIFA als hoogste instantie van het wereldwijde voetbal tot op het bot rot is en volledig moet ontmanteld worden. De FIFA is niet de vertegenwoordiger van de honderden miljoenen spelers, vrijwilligers en supporters in de wereld.

Hoe gaat de FIFA doorgaans te werk? Er wordt gerekend op volgzame overheden die geld van de gemeenschap uitgeven (voor het WK in Zuid-Afrika in 2010 ging het om meer dan 4 miljard euro) voor de bouw van prestigieuze stadions en infrastructuur. Ondernemers gaan met de buit lopen (1,1 miljard) terwijl de supporters en de lokale bevolking een hoge prijs betalen met dure tickets en een stijging van de levenskost. Achteraf verdelen de FIFA en de continentale federaties de winsten van de televisierechten, sponsorgeld en inkomsten van tickets (1,8 miljard). De topmanagers van de voetbalassociatie kennen zichzelf natuurlijk ook een kleine bonus toe (40 miljoen). De veel te grote stadions blijven nadien verlaten achter of worden zelfs afgebroken. De politieke vertegenwoordigers van de kapitalisten benadrukken vervolgens de noodzaak van besparingen om de publieke schulden af te betalen, die schulden namen immers toe door de infrastructuurwerken.

Kapitalisme nefast voor sportieve competitie

De kapitalistische samenleving perverteert sport en competities door een extreme winsthonger en vermarkting. Sport zou integendeel een volksgebeuren moeten zijn waarbij de supporters en de gemeenschap de controle in handen hebben.

Er is massastrijd in Brazilië, het zal erop aankomen om deze strijd te verenigen rond eisen voor degelijke en gratis openbare diensten en rond de eis om het beheer van de Wereldbeker met de gemeenschap in handen te nemen om te vermijden dat de lasten voor de gemeenschap zijn en de lusten voor een kleine kliek van grote bedrijven en hun marionetten. De strijd die momenteel in Brazilië woedt, kan een voorbode zijn voor toekomstige strijdbewegingen bij grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen in Rio in 2016. Onder de controle en het beheer van de bevolking zouden de sociale noden centraal staan en zouden enkel de noodzakelijke en nuttige infrastructuurwerken verricht worden.

Als we dergelijke eisen willen afdwingen, moeten we ook opkomen voor een andere samenleving waarin de belangen van de bevolking centraal staan en niet de winsten van een handvol kapitalisten. Het volstaat niet om de ivoren toren van Blatter en Platini aan te vallen, we moeten ook de fundamenten ervan aanpakken.

13 juni: solidariteit met het Braziliaanse protest!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie