Steun aan Poetin bindmiddel voor nieuwe extreemrechtse Europese fractie

Annemans in zee met Franse antisemiet Le Pen, voormalige Litouwse president die van banden met Russische maffia werd verdacht en Poolse partij die vrouwenstemrecht wil afschaffen.

Artikel vanop blokbuster.be

Het is de groep rond het Front National en niet die rond UKIP die erin geslaagd is om een fractie in het Europees Parlement te vormen. Het zag er lange tijd onzeker uit, maar nadat extreemrechtse formaties uit Litouwen en Polen de stap naar het FN zetten, is de situatie uitgeklaard. Voor de vorming van een Europese fractie zijn 25 verkozenen uit zeven lidstaten vereist. Op een eerdere bijeenkomst van de groep rond het FN voor de verkiezingen was er een vertegenwoordiger van Verenigd Rusland, de partij van Poetin. Nu zetten twee partijen die bekend staan als pro-Russisch de stap naar de fractie van Le Pen en Annemans. Was het Poetin zelf die daarvoor zorgde?

De extreemrechtse fractie kon al rekenen op de 24 verkozenen van het Front National (Frankrijk), de 5 zetels van Lega Nord (Italië), 4 zetels van de FPÖ (Oostenrijk), 4 zetels van de PVV (Nederland) en de ene zetel van Gerolf Annemans van het Vlaams Belang.  Het extreemrechtse SD (Zweden) stapte uit het samenwerkingsverband na kritiek vanwege de banden met het FN. Nu zijn twee bijkomende partners gevonden om een fractie te vormen. Het gaat om de partij ‘Orde en Rechtvaardigheid’ uit Litouwen (2 zetels) en Congres van de Nieuwe Rechterzijde uit Polen (4 zetels).

Hierdoor wordt het quasi onmogelijk voor het Britse UKIP om een eigen fractie te vormen. In de vorige legislatuur was dat wel het geval. De afgelopen dagen raakte bekend dat enkele partners van UKIP naar de fractie rond de Britse conservatieven overstapten. Het ging om de Partij van de Finnen (opvolger van de Ware Finnen) en de Deense Volkspartij. Hierdoor blijven er nog amper partners over voor UKIP. Behalve de Zweedse SD en de religieuze Nederlandse partij SGP blijft er niemand over…

De nieuwe partners van Marine Le Pen lijken niet op alle vlakken stabiel en betrouwbaar voor deze fractie in het Europees Parlement. We bekijken beide nieuwe partners van extreemrechts.

Het Litouwse Tvarka ir teisingumas (TT, ‘Orde en rechtvaardigheid’) werd in 2002 opgezet als de ‘Liberaal Democratische Partij’ die zich centrumlinks profileerde. Het is een rechtse nationalistische partij maar de liberale invloeden blijven sterk aanwezig. De historische partijleider en voormalige president Paksas is uitdrukkelijk voorstander van het Litouwse lidmaatschap van de EU en de NAVO. In Litouwen maakt de partij deel uit van het establishment, momenteel zit ze zelfs in de regering. Er is een coalitie met de Arbeiderspartij en de Sociaaldemocratische Partij van Litouwen die in het Europees parlement respectievelijk in de liberale en sociaaldemocratische fractie zitten.

Toch kwam TT in het vorige Europese Parlement bij de fractie van UKIP terecht, onder meer op basis van de ethisch conservatieve standpunten tegen vrouwenrechten of tegen holebirechten. Tijdens het presidentschap van Paksas werd gewezen op de banden tussen het regime en de Russische maffia en werd geheime informatie gelekt aan de Russische autoriteiten. Nu zal Paksas opnieuw in het Europees Parlement zetelen en dit als medestander van Le Pen en co.

Het Poolse ‘Congres voor een Nieuwe Rechterzijde’ (KNP) is een nieuwe formatie die in 2011 is opgezet rond een Eurosceptisch en extreem liberaal economisch programma gekoppeld aan ethisch erg conservatieve standpunten. Partijleider Korwin-Mikke raakte in mei 2014 in opspraak omdat hij in een televisiedebat over verkrachtingen verklaarde: “Vrouwen doen altijd alsof ze zich verzetten en dat is normaal. Je moet alleen weten wanneer je mag en wanneer niet.” Hij verklaarde ook nog dat vrouwen niet intelligent zijn en geen stemrecht zouden mogen krijgen. Toch gaat zijn partij in het Europees Parlement deel uitmaken van een fractie die opgezet is door een vrouw, Marine Le Pen van het FN. Als Anke Vander Meersch nog eens iets over vrouwenrechten meent te moeten zeggen, kan ze dat beter aan de Poolse fractiegenoten van Gerolf Annemans doen. Uiteraard is de partij ook fors tegen het homohuwelijk gekant en er wordt gepleit voor de herinvoering van de doodstraf.  Op economisch vlak staat de KNP voor een extreem liberaal programma. De partij komt op voor lagere belastingen en een afbouw van de overheid. Wat bindt de KNP aan extreemrechts in Europa? Ook Korwin-Mikke staat op goede voet met het Russische regime en was de eerste om te zeggen dat Poetin gelijk had om de Krim bij Rusland te annexeren.

Het belangrijkste bindmiddel tussen de establishmentpartij TT uit Litouwen, de rechts-populistische libertaire KNP uit Polen en de traditioneel extreemrechtse partijen als het FN, Vlaams Belang en FPÖ is de steun aan het regime van Poetin. Het verklaart waarom ook het Vlaams Belang ‘waarnemers’ stuurde bij het referendum op de Krim. Dat die waarnemers er vooral de bloemetjes buiten hebben gezet, vormde geen probleem. Het doel was beperkt tot het versterken van de banden met het Russische regime. De Oostenrijkse FPÖ heeft al langer goede banden met Verenigd Rusland en ook Le Pen laat zich regelmatig positief uit over Poetin. Na een bezoek aan Rusland voor de Europese verkiezingen stelde Le Pen dat zij en Poetin “gemeenschappelijk waarden verdedigen”, meer bepaald de “christelijke traditie van de Europese beschaving.”

Het resultaat is dat Gerolf Annemans en het Vlaams Belang in zee gaan met Europarlementslid Jean-Marie Le Pen die zijn antisemitische standpunten nog eens openbaarde deze week, een voormalige president van Litouwen die banden had met de Russische maffia en een Poolse partij die het stemrecht voor vrouwen wil afschaffen. Een woord van kritiek op de partners is er uiteraard nog niet gevallen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie