Ierland. Ruth Coppinger in parlement en 14 raadsleden verkozen

door Jonas (Antwerpen)

Gedurende de weken die de Europese en lokale verkiezingen voorafgingen zijn verschillende leden van LSP naar Ierland getrokken om de campagne ter plaatse te gaan versterken. Wij zijn blij om te hebben bijgedragen aan de verkiezing van de 14 gemeenteraadsleden van de Anti-Austerity-Alliance (AAA, een linkse formatie waaraan onze zusterpartij in Ierland meewerkt) en vooral de verkiezing van Ruth Coppinger als tweede parlementslid voor de Socialist Party in de Dial (het Ierse parlement).

De eerste grote verkiezingen na drie jaar Trojka-beleid in Ierland vonden plaats tegen een belofte van economisch herstel. Dat herstel blijft voor de Ierse bevolking uit. Er is dan ook een zeer grote afkeer voor de traditionele partijen. De opkomst was laag, een duidelijke weerspiegeling van het wantrouwen dat ook de Ieren in de politiek koesteren, gekoppeld aan een zeker antipartijsentiment. Dit zorgde voor een duidelijke overwinning van het links-nationalistische Sinn Fein dat in het zuiden van Ierland gezien wordt als een antibesparingspartij ook al voert dezelfde partij in het noorden van Ierland zelf een neoliberaal beleid. De traditionele partijen, en Labour in het bijzonder, werden zwaar afgestraft. Het besef dat de sociaaldemocraten geen waardige vertegenwoordigers zijn voor de Ierse arbeidersklasse is volledig doorgedrongen bij de bevolking. Ze verloren hun twee vertegenwoordigers in het Europese parlement en ook de lokale verkiezingen brachten voor hen geen soelaas.

We namen aan de Europese verkiezingen deel met Paul Murphy, die sinds 2011 in het Europees parlement zetelde als opvolger van Joe Higgins die in het nationale parlement verkozen raakte. De Socialist Party voerde een zeer zichtbare en sterke inhoudelijke campagne rond de enorme levensduurte in Ierland waar de prijzen nog op hetzelfde niveau staan als voor de economische crisis in 2008, maar waar het minimumloon (dat pas in 2011 terug werd ingevoerd en op 8,65 euro staat) lager is dan dat van bijvoorbeeld België. De huurprijzen in Ierland zijn de laatste jaren fors omhoog gegaan, vooral in Dublin en omstreken. Ook de invoering van de zogenaamde ‘Water Tax’, een extra belasting die op 240 euro per jaar per gezin zou uitkomen, maar in de loop van de jaren tot meer dan 580 euro per gezin kan oplopen, was een belangrijk thema dat wij aanbrachten. We slaagden er niet in om Paul verkozen te krijgen, ook al was die mogelijkheid er. Hij haalde meer voorkeurstemmen dan Labour. Met bijna 30.000 stemmen was hij goed voor 8,5% in Dublin. Jammer genoeg besloot People before Profit (rond de Socialist Workers Party) om een eigen kandidaat naar voor te schuiven tegen een zetelend parlementslid. People before Profit haalde bijna 24.000 stemmen. De gecombineerde stemmen van links hadden een zekere winst van een van de drie Europese zetels in Dublin opgeleverd.

Doorheen de verkiezingscampagne waren onze kandidaten in staat om heel wat debatten te domineren en om een links alternatief naar voor te schuiven. De brede steun hiervoor bleek uit de uitstekende resultaten, waaronder de 30.000 stemmen voor Paul Murphy en de verkiezingen van Ruth Coppinger bij een tussentijdse verkiezing in Dublin West. De electorale score van de Socialist Party versterkt haar positie om een belangrijke rol te spelen wanneer er strijd losbreekt en er zich nieuwe mogelijkheden voordoen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie