Drieduizend mensen demonstreren tegen regering

Nederland

Persbericht van het brede comité Keer het Tij (waarbij Offensief ook is aangesloten), 19 december 2003, over de acties een dag eerder

Ongeveer drieduizend actievoerders in ruim 25 steden hebben donderdag actie gevoerd tegen het beleid van het kabinet Balkenende. Dat stelt een woordvoerder van de organisator van de acties, het platform Keer het tij.

Het platform, waarbij 350 organisaties zijn aangesloten, had donderdag uitgeroepen tot landelijke actiedag tegen de ‘harde rechtse” plannen van de regering. De plannen van het kabinet treffen vooral de zwakke groepen in de samenleving, aldus Keer het Tij.

Zij richten grote schade aan in de gezondheidszorg, het onderwijs, de sociale voorzieningen en het milieu. Burgerrechten worden afgebroken en vluchtelingen buitengesloten, aldus de organisatie.

In tientallen plaatsen werden overdag in winkelcentra manifestaties gehouden. Zo konden passanten hun grieven tegen de regering op klaagmuren schrijven en werden er alternatieve kerstliederen gezongen. In Nijmegen, Den Haag, Haarlem en Hengelo werden ’s avonds fakkeloptochten gehouden.

Keer het Tij nam eerder het initiatief voor een grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid die op 20 september in Amsterdam werd gehouden. Hieraan namen ongeveer 25.000 personen deel.

Delen: Printen: