Italië: massale algemene staking

Vorige vrijdag ging Italië plat door een algemene staking tegen de besparingen. Er waren betogingen in zowat alle grote steden van het land. De bussen, treinen, trams,… lagen voor minstens 4 uur plat. Er waren slechts een aantal treinen die uitreden. De staking van de luchtverkeersleiding zorgde ervoor dat 200 vluchten van Alitalia aan de grond bleven. Postkantoren, universiteiten,… gingen allemaal een volledige dag dicht. De banken gingen vier uur dicht en de scholen voor minstens een uur.

Dit was de zesde algemene staking van de drie grootste vakbondsfederaties in minder dan 5 jaar rechtse regering onder leiding van Berlusconi. Het was de grootste demonstratie van de oppositie tegen de asociale begroting voor 2006 en het falen van de regering om een economische groei te bewerkstelligen. De betogingen doorheen het land toonden de groeiende vijandigheid tegenover de regering in de aanloop naar de algemene verkiezingen van april.

Op 25 november werden er in verschillende Italiaanse steden om 20u30 stipt Requiems van Verdi, Mozart en Brahms gespeeld als protest tegen de aanvallen op de openbare diensten door Berlusconi en zijn bende. In Genua was er een speciaal concert, waarbij ook Rossini’s "De gelegenheid maakt de dief" werd gebracht.

Deze algemene staking wordt gevolgd met een staking van FIOM, een vakbondscentrale van de Cgil federatie. Terwijl het land verder in de economische en sociale chaos terecht komt, geven de peilingen aan dat er een meerderheid voorstander is van een centrum-linkse coalitie om Berlusconi te vervangen.

Een nieuwe versie van de vorige Olfijboomregering zal echter niet volstaan. Die centrum-linkse regering voerde zelf een neoliberaal beleid en legde daarmee de basis voor de verkiezingsoverwinning van de huidige gehate rechtse regering. Er zal nood zijn aan een duidelijk socialistisch beleid waarbij wordt gebroken met de aanvallen op de arbeiders en hun gezinnen.

Delen: Printen: