China levert wapens voor bestrijding maoïstische guerrilla in Nepal

Het Chinese regime stuurt wapens naar Nepal om er het leger van de Koning te ondersteunen in haar verzet tegen de maoïsten. Het Nepalese regime is betrokken bij tal van inbreuken op de mensenrechten. Noch die inbreuken, noch het maoïstisch karakter van de guerrilla, konden het “communistische” regime van China ervan weerhouden om wapens te sturen.

De militaire banden tussen China en de monarchistische dictatuur in Nepal werden versterkt nadat koning Gyanendra in Nepal de absolute macht verkeeg na een militaire staatsgreep in februari. Hierna verloor het land haar traditionele militaire steun vanuit India, Groot-Brittannië en de VS.

China stuurde heel wat wapens naar Nepal. Vorige week kwam nog een konvooi met 18 vrachtwagens vol wapens aan in het land. Dit kwam vlak na de verkoop van militaire voertuigen aan de regering in Katmandoe. De burgeroorlog in Nepal is één van de bloedigste conflicten in Azië. De afgelopen tien jaar vielen er meer dan 13.000 doden bij dit conflict.

De Chinese leiders steunen niet enkel in Nepal een rechtse regering die betrokken is in militaire acties tegen landelijke opstandelingen die beweren “maoïstisch” te zijn. Andere voorbeelden zijn de Filippijnen of India, waar China de inspanningen van het regime steunt om de “Naxalitische” guerrilla in het noord-oosten van het land te verslaan.

Het Chinese Nepal-beleid wordt vooral bepaald door de pogingen om regionaal meer invloed te verwerven in Zuid-Azië. Bovendien wordt gevreesd dat het Nepalese verzet van de maoïsten zou kunnen overslaan naar het door China bezette Tibet, dat aan Nepal grenst.

De Chinese wapenleveringen aan koning Gyanendra zijn alvast vervelend voor heel wat Europese maoïsten die zowel het Chinese regime als de maoïstische guerrilla in Nepal steunen.

Delen: Printen: