Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



De Wever wil leger inzetten
Toen de foorkramers in Antwerpen actie voerden, riep burgemeester De Wever om het leger in te zetten. Protestacties mogen, maar niemand mag het merken. Als het van het stadsbestuur afhing, mochten de foorkramers op de leegstaande site van Antwerpen-Oost betogen en actievoeren, zoniet moest het leger ingezet worden. Amper enkele maanden later doet De Wever opnieuw een oproep om het leger in te zetten. Nu is het om de joodse belangen te bewaken na de aanslag in Brussel. Gazet van Antwerpen verwees maandag naar de woordvoerder van de burgemeester: “De oproep is niet nieuw. Er wordt al maanden aangedrongen op assistentie, maar die komt niet. Het gaat over allerlei mogelijke vormen van assistentie, waar we niet over in detail kunnen treden. Het is niet zo dat we nu op alle daken in Antwerpen sluipschutters willen zetten.” Omdat de agenten die nu ingezet worden door het lokale politiebudget zou dit de stad teveel kosten. En dus wil De Wever het leger inzetten en de federale kas aanspreken.


Synadinos
Eleftherios Synadinos

‘Schoon volk’
Op dewereldmorgen.be schreef Bruno Tersago over de Griekse verkiezingen. Hieronder het stukje dat hij over de verkozenen van Gouden Dageraad schreef:“Tot nu toe had Gouden Dageraad enkel afgevaardigden in het Griekse parlement. Ondertussen zit de partij in de gemeenteraden van zowat alle Griekse steden en is ze ook nog eens goed voor drie europarlementsleden. En die zijn niet de eerste de besten: het is niet duidelijk of men in Brussel en Straatsburg beseft dat twee van de drie parlementsleden generaals op rust zijn van het Griekse leger. Het gaat om Luitenant-Generaal op rust Eleftherios Synadinos, voormalig bevelhebber van de speciale Griekse troepeneenheden. De andere figuur heet Georgios Epitideios. Die was stafofficier bij SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe), het centrale commandocentrum van de NAVO; bij IMS (Navo’s Internationale Militaire Staf), en hij was ook nog eens de directeur van het department van crisinterventie en lopen operatie van EUMS (European Union Military Staff).” De derde verkozene van Gouden Dageraad is de vader van een militant van Gouden Dageraad die bij geweld om het leven kwam.


Niet zwijgen
VRT-journalist Peter Verlinden schreef een scherp opiniestuk naar aanleiding van racistische graffiti op zijn gevel. De man is gehuwd met een zwarte vrouw. Er stond in grote witte krijtletters ‘NEGERS’ op zijn huis geschreven. Verlinden stelt terecht dat zwijgen bij platte racistische uitspraken zoals die van Dewinter problematisch is. Hij schrijft: “Dat een extreemrechts Vlaams politicus in het heetst van de verkiezingsstrijd wetens en willens en met voorbedachte rade zulke racistisch getinte (ik wik mijn woorden …) uitspraak lanceert, dat kan nauwelijks verbazen. Veel opmerkelijker is de oorverdovende stilte die daarop gevallen is bij zo goed als alle Vlaamse (top)politici en massamedia. Opmerkelijk en angstig, zeker voor de vader van een bruin kind.” Die stilte klaagt Verlinden terecht aan. “Door die zwijgzaamheid geven zij feitelijk vrij spel aan een racistische onderstroom in Vlaanderen die vroeg of laat slachtoffers zal maken.”


Extreemrechts bij de Europese verkiezingen
Hieronder een afbeelding uit de Blokbuster Nieuwsbrief die deze week verscheen. Het is een overzicht van de resultaten van extreemrechts doorheen Europa.

extreemrechts


Iers schandaal
De conservatieve religieuze strekking beweert ‘pro life’ te zijn om een anti-abortusstandpunt te verdedigen. Tot wat dit leidt, blijkt uit het bericht dat uit Ierland kwam. De Standaard online schreef dinsdag: “Drieënvijftig jaar nadat een katholieke instelling voor de opvang van zwangere meisjes in het West-Ierse Tuam werd gesloten, zijn er in een grote septische put op het domein van de instelling ongeveer 800 babylichaampjes gevonden. Volgens The Washington Post was er geen sprake van lijkkisten of gedenkteken. Tussen 1925 en 1986 kwamen zwangere Ierse meisjes in het opvangtehuis van de katholieke nonnen van Bon Secours hun onwettige baby’s baren, om de kinderen er dan veilig te laten opgroeien. Ongehuwd zwanger raken was in het strengkatholieke land immers een grote schande. Het was de bedoeling dat de meisjes na de bevalling elders in Ierland hun heil zochten. Uit geschiedkundige documenten blijkt dat hun kinderen na hun vertrek echter zwaar verwaarloosd werden. Enkel de kinderen die gezond bleven hadden het geluk dat ze ter adoptie werden aangeboden, of verkocht werden aan rijke, kinderloze echtparen. Vrouwen die ooit bevielen in wat ‘The Home’ werd genoemd, zijn van plan om hun kind als vermist op te geven om verder onderzoek mogelijk te maken, meldt de Britse krant The Daily Mail. Het massagraf wordt binnenkort volledig opengelegd. Vermoedelijk gaat het om meer dan 800 skeletten.” Is dit pro of contra life?


Griekse schoonmaaksters versus oproerpolitie
Onderstaande video brengt beelden van de strijd van Griekse schoonmaaksters die hun job verdedigen en protesteren tegen afdankingen. Het antwoord van de autoriteiten hierop bestaat uit repressie, maar de schoonmaaksters laten zich niet doen.


Groei
Het Laatste Nieuws wist deze week het volgende te melden: “België rekent vanaf september de cijfers van drugshandel en prostitutie mee om de omvang van de economie te berekenen. Hoeveel de illegale economie precies zal bijdragen aan het bruto binnenlands product (bbp) is nog niet bekend. Voor cijfers over de precieze omvang is het wachten tot september, verduidelijkt Hans De Dyn van de Nationale Bank: “De methodologie voor de ramingen is ontwikkeld. Meer uitleg daarover volgt ook later.” Vorige week raakte bekend dat Groot-Brittannië zijn economie met 12 miljard euro zag groeien door drugs en prostitutie mee in rekening te brengen. Eerder deed Italië dat ook al.” Dit soort berichten maakt meteen duidelijk waarom we alle officiële economische cijfers met een serieuze korrel zout moeten nemen. In de wanhopige pogingen om een beeld van economische groei te schetsen, worden nu wel heel wanhopige methoden boven gehaald.



Progressief Gent
Het Gentse stadsbestuur rechtvaardigt een verdere privatisering van de schoolbussen met het argument dat er al jarenlang geprivatiseerd wordt. Het Nieuwsblad schreef donderdag: “De drie grote vakbonden van het Gentse stadspersoneel zijn boos omdat een deel van de schoolbussen van Stad Gent worden uitbesteed aan een private firma. ‘Onterecht’, zegt het stadsbestuur. ‘Niemand verliest zijn job.’ Stad Gent had dertien chauffeurs in dienst voor de schoolbussen van het stadsonderwijs. Dat worden er tien. ‘Het openbare leerlingenvervoer wordt afgebouwd en gedeeltelijk geprivatiseerd’, zeggen vakbonden ACOD, VSOA en ACV. ‘Het stadsbestuur onderzoekt bovendien de verdere privatisering.’ Maar schepen van Personeel Martine De Regge (SP.A) zegt dat de vakbonden onrust ‘onterecht’ is. ‘We zetten al vijf jaar een private firma in voor extra ritten voor het stadsonderwijs.’”



Wij en zij
Hieronder een afbeelding van Gazet van Antwerpen afgelopen woensdag. Zoek de klassenverschillen tussen de twee berichten.
gva4juni

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig