Le Pen toch niet aan de Gentse universiteit?

De anti-racistische website Blokwatch onthulde dat Jean-Marie Le Pen op woensdag zou spreken in prestigieuze zaal van de Gentse universiteit. Die zou naar verluidt verveeld zitten met het bezoek van de man die de holocaust een detail in de geschiedenis vindt. De Gentse unief reageerde met de stelling dat er plots een dubbele boeking van de zaal bleek te zijn, waardoor de bijeenkomst niet zou kunnen plaatsvinden…

Tom Vandendriessche, een champagne-fascist

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Tom Vandendriessche. Dat is geen onbekende in linkse middens. Midden jaren 1990 stond hij aan het hoofd van het Brugse NJSV (Nationalistisch Jongstudentenverbond) dat in het nieuws kwam met haar gewelddadige optredens tegenover andersdenkenden. Ook verschillende Blokbuster- en LSP-leden werden geconfronteerd met fascistisch geweld in Brugge.

Tijdens een campagne tegen het fascistisch geweld in Brugge begon één van de NJSV-medestanders van Vandendriessche door te slaan. Zijn naam was Jeroen Mol en hij pleegde een bomaanslag op zichzelf om Blokbuster te beschuldigen. NJSV-praeses Vandendriessche zweeg zoveel mogelijk over het incident. Toen het lokale blad ‘Het Brugsch Weekblad’ hem om een reactie verzocht, kregen ze enkel diens moeder aan de lijn die hen doorverwees naar Frank Vanhecke…

In Gent sloot Vandendriessche zich aanvankelijk aan bij de NSV en nadien bij de Vlaamse Studentenbrigades (VSB). Het kon allemaal niet radicaal genoeg zijn. Eind jaren 1990 nam hij echter deel aan de overname van het KVHV door extreem-rechts. Met verschillende VB’ers werd die organisatie in de praktijk gekaapt.

Vanuit het KVHV wordt geprobeerd ‘respectabeler’ over te komen. Daarbij wordt opgeschept over de consumptie van champagne op KVHV-bijeenkomsten, wordt nu opnieuw gevraagd dat aanwezigen op de Le Pen meeting in ‘stadskledij’ komen,… Het KVHV stelt zichzelf graag voor als een groep conservatievelingen en managers-in-spé.

Die vermomming wordt gebruikt om geregeld radicaler uit de hoek te kunnen komen. Dit komt nu opnieuw tot uiting met de uitnodiging van Le Pen aan de Gentse universiteit. De Gentse universiteit zit naar verluidt verveeld met de zaak. Anderzijds maakte een vervolgingscampagne tegen de ALS vorig jaar duidelijk dat studentenacties tegen dergelijke bijeenkomsten niet getolereerd worden door de Gentse unief. Organisaties die dat wel doen, worden met uitsluiting bedreigd.

Omwille van de mobilisatie voor de betoging tegen het economisch congres van 26 november en de anti-NSV betoging van 1 december, is het voor ons praktisch niet haalbaar om een actie op poten te zetten. Anders zouden we dat, ondanks de dreiging van uitsluiting, uiteraard doen. Nu zijn we alvast benieuwd naar de houding van de Gentse universiteit. Het argument van de dubbele boeking van de zaal is een technische oplossing voor een politieke kwestie. Het KVHV eist dat het contract wordt nageleefd en dat ze een zaal krijgt aan de universiteit. Het wordt dus even afwachten of de meeting met Le Pen al dan niet zal plaatsvinden.

Delen: Printen: