Strijd tegen extreemrechts niet gestreden

Eerste reactie van de antifascistische campagne Blokbuster

Wat een afgang voor het Vlaams Belang! Met nog drie Kamerzetels en zes Vlaamse parlementszetels blijft er weinig over. Een groot deel van het personeel moet weg en slechts enkele kopstukken slaagden erin om hun zetel te behouden. Zelfs voor voorzitter Annemans zag het er even slecht uit, hij dreigde naast zijn Europese zetel te grijpen maar raakte uiteindelijk toch nipt verkozen. Met amper 6% komt de kiesdrempel in zicht. Voor de Kamerverkiezingen was het Vlaams Belang zelfs in het voormalige bastion Antwerpen pas de zevende partij.

Het enige lichtpunt kwam opvallend genoeg vanuit Wallonië. Het Vlaams Belang diende in Henegouwen een eigen lijst in onder de naam ‘Faire Place Nette’ waarbij in het logo de ‘p’ klein werd gemaakt zodat het op ‘FN’ leek. Tegen het gebruik van de naam FN zelf geldt een veto van het Franse FN van Marine Le Pen. In Charleroi haalde FPN 3,5% en doorheen Henegouwen 2%. Met de score in Charleroi komt lijsttrekker Frank Creyelman dicht bij het resultaat dat zijn partij nog behaalt in zijn eigen stad Mechelen waar hij gemeenteraadslid is.

Alle gekheid op een stokje: de resultaten voor diverse rechtse populistische en extreemrechtse krachten langs Franstalige kant en in Europa tonen aan dat de ruimte voor dergelijke krachten niet kleiner maar groter is geworden. De Parti Populaire van Modrikamen haalt een verkozene in de Kamer en het Waals Parlement en zelfs de waanzinnige Laurent Louis haalt met zijn ‘Debout les Belges’ enkele opmerkelijke scores (evenwel zonder verkozenen).

Op Europees vlak kende het Franse Front National een hoge score met 25% van de stemmen en 24 zetels in het Europees Parlement. De Britse UKIP werd eveneens de grootste partij in Groot-Brittannië met een gelijkaardig percentage en evenveel zetels als het FN.

Erger nog is de groei van de delegatie neonazi’s in het Europees Parlement. Gouden Dageraad treedt in het Europees Parlement met 3 verkozenen, Jobbik behoudt haar 3 zetels en de Duitse neonazi’s van NPD halen met 1% van de stemmen ook 1 zetel. Voor het eerst komt er een Duitse neonazi in het parlement en bovendien komen er drie Griekse neonazi’s bij!

Mogelijk kan extreemrechts een eigen Europese fractie vormen. Daarvoor zijn er 25 zetels uit 7 lidstaten nodig. Met de 24 zetels van Marine Le Pen is het aantal geen probleem, maar mogelijk zullen er onvoldoende medestanders gevonden worden. Naast Vlaams Belang (1 zetel), FPÖ uit Oostenrijk (4 zetels), Zweedse Democraten (2 zetels) en de Nederlandse PVV (4 zetels) wordt naar Lega Nord uit Italië (5 zetels) gekeken maar is er nog een extra partner nodig. Le Pen sloot aanvankelijk samenwerking met NPD, Gouden Dageraad, Jobbik en het Bulgaarse Ataka (dat niet meer verkozen is…) uit. Ondertussen zouden de Zweedse Democraten naar de alliantie rond UKIP overstappen en zijn er nog twee extra partners nodig.

Lega Nord zat voorheen in de Europese fractie van de UKIP. Die fractie komt zonder problemen aan voldoende zetels, maar zal met enkele nieuwe Eurosceptische formaties moeten onderhandelen om aan het vereiste aantal partners te komen. Naast de opvolger van de Ware Finnen (2 zetels), Deense Volkspartij (4 zetels), de Nederlandse SGP (1 zetel) en het Litouwse Orde en Rechtvaardigheid (2 zetels) wordt uitgekeken naar Alternative für Deutschland (7 zetels) en mogelijk ook Eurosceptische partijen uit Polen en/of Tsjechië.

Zeker in die landen waar het breed gedragen ongenoegen nog niet heeft geleid tot verzet op straat, is de ruimte voor allerhande populistische en extreemrechtse krachten aanwezig. In landen waar er wel actief straatverzet was, gaat de radicalisering in de eerste plaats naar radicaal links met uitstekende scores in Griekenland, Spanje en Portugal. Spreken van een algemene verrechtsing zou verkeerd zijn. Maar het gevaar onderschatten zou ook gevaarlijk zijn.


Enkele cijfers van de rechtse resultaten in de Europese verkiezingen 

Populistisch rechts: 43

  • Verenigd Koninkrijk. UKIP: 26,6% en 24 zetels
  • Nederland. PVV: 13,3% en 4 zetels
  • Finland. Partij van Finnen: 13% en 2 zetels
  • Denemarken. Deense Volkspartij: 27% en 4 zetels
  • Duitsland. AFD: 7,04% en 7 zetels
  • Litouwen: Orde en rechtvaardigheid 14,3% en 2 zetels

Extreemrechts: 36

  • Frankrijk. Front National: 25% en 24 zetels
  • Italië. Lega Nord: 6% en 5 zetels
  • Oostenrijk. FPÖ: 20% en 4 zetels
  • Zweden. Zweedse Democraten: 9% en 2 zetels
  • België. Vlaams Belang: 6,8% en 1 zetel

Neonazi’s: 7

  • Hongarije. Jobbik: 14,8% en 3 zetels
  • Duitsland. NPD: 1,03% en 1 zetel
  • Griekenland. Gouden Dageraad: 9,4% en 3 zetels
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie