Repressie aangeklaagd op BBQ van de PS in Brussel…

repressieGisteravond kwam de top van de Brusselse PS samen voor een ‘grote barbecue’ van de Brusselse federatie van de PS in het Jubelpark. Die verkiezingsbijeenkomst werd vervoegd door enkele tientallen militanten die er vreedzaam kwamen protesteren tegen de willekeurige en massale arrestaties en het politiegeweld waar ze op 15 mei het slachtoffer van werden bij een actie tijdens de European Business Summit, een top met patroons van multinationals.

Op 15 mei werden maar liefst 281 mensen opgepakt en urenlang vastgehouden door de politie omdat ze het aandurfden om vreedzaam te betogen tegen besparingen en tegen de onderhandelingen over een transatlantisch verdrag gericht op de creatie van de grootste vrijhandelszone ter wereld met de VS en de EU. Het protest op 15 mei werd georganiseerd door de alliantie D19-20. De autoriteiten wilden de top van het patronaat duidelijk afschermen van de minste kritiek.

Om tegen de repressie te protesteren kwamen er een oproep van JOC (Jeunes Organisés et Combatifs), USE (Union Syndicale Etudiante), Jeunes FGTB, JAC, Vonk, ALS, FAF, EcoloJ en CRER. In de oproep stelden deze organisaties: “Het is niet de eerste keer dat de stad het recht om te betogen of om een mening te uiten aan banden legt in naam van de machtigen. De afgelopen maanden waren er verschillende arrestaties en harde woorden van burgemeester Yvan Mayeur na de actie van 19 december waar de Europese Raad niet mee opgezet was, of nog de actie van Amnesty International die werd verboden om de Chinese leiders niet te schokken. Vandaag beweert meneer Mayeur dat de politie verder ging dan het kader dat hij had gesteld, dat hij dit maar eens bewijst. Ofwel distantieert hij zich van de verantwoordelijke politieman, commissaris Vandersmissen, ofwel heeft hij zelf bevel gegeven tot de arrestaties. Dat hij zich minstens excuseert aan de werkenden, studenten, landbouwers,… die urenlang in koude en vochtige cellen opgesloten zaten.”

De militanten – vooral jongeren, maar ook syndicale militanten van CNE en CGSP – wilden de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur hierover interpelleren. Ze trokken naar de barbecue en gingen er op de knieën zitten met de handen op het hoofd aangezien de autoriteiten blijkbaar denken dat een democratisch debat op dergelijke wijze mogelijk is. Mayeur werd steeds gevolgd door een zwijgende groep betogers en besloot uiteindelijk om de militanten enkele minuten toe te spreken om zich erg vaag uit te laten over het politiegeweld in een poging om de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Uiteindelijk droop hij maar snel af.

Hierna hielden de militanten elders een vergadering om de actie te evalueren en om na te denken over verdere stappen in de strijd. Er komen alleszins nieuwe acties om het recht op vrije meningsuiting en het recht om te betogen te verdedigen. Dit was slechts het begin, wij gaan door met de strijd!

=> Fotoreportage van Collectif Krasnyi

Foto’s hieronder door PPICS – banque d’images

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie