26 november: betoging wordt gesteund door ACV, ABVV en Blokwatch

Reeds maandenlang voert Blokbuster campagne voor een betoging tegen het economisch congres van het Vlaams Belang. We lanceerden die campagne omwille van het gevoelig karakter van wat het Vlaams Belang op dat congres zal bespreken. We verheugen ons er op dat het belang van deze anti-fascistische mobilisatie door bredere kringen wordt erkend. Zowel ABVV, ACV als Blokwatch steunen de betoging en roepen op om komende zaterdag mee te betogen in Gent.

Oproep van de Algemene Centrale Antwerpen-Waas

VLAAMS BELANG TEGEN HET BELANG VAN DE WERKNEMERS

Op zaterdag 26 november houdt het Vlaams Belang zijn economisch congres in Gent. Vroeger al konden we anti-vakbondstaal noteren van deze extreemrechtse partij. “Staken schaadt, werken baat” is één van de vele slogans die het Belang hanteerde. Of nog : “van de kant van de arbeid moeten flexibiliteit en productiviteit zo hoog mogelijk zijn”.

In het eindeloopbaandebat blaast het Vlaams Belang koud en warm. Ze durven niet openlijk zeggen dat de werknemers langer moeten werken maar veroordelen wel elke actie tegen het regeringspact.

De Algemene Centrale roept haar leden op om mee te betogen tegen het Vlaams Belang dat duidelijk de kaart trekt tegen de arbeiders en bedienden. Wij voorzien gratis treinvervoer naar Gent.

Centraal Station Antwerpen : 12u45

Station Sint-Niklaas : 13u15

Station Lokeren : 13u20

BETOGING VOOR DE RECHTEN VAN DE ARBEIDERS EN BEDIENDEN

ZATERDAG 26 NOVEMBER – 14 U VRIJDAGMARKT GENT

Zodra bekend werd dat het Vlaams Belang een economisch congres zou organiseren, besliste Blokbuster om een betoging te organiseren. Terwijl er bij vorige VB-congressen geen mobilisaties waren, leek ons dit congres een uitstekende gelegenheid om het Belang te raken daar waar het pijn doet: op haar economisch programma. Het VB beweert immers een partij van de kleine man te zijn, maar staat in werkelijkheid voor een neoliberaal programma.

De voorbereidingen voor het VB-congres maken dit bijzonder scherp duidelijk. Wij haalden op deze site eerder reeds 5 punten aan die volgens ons goede redenen zijn om mee te betogen op 26 november:

1. Het Vlaams Belang vindt dat de aanvallen op het brugpensioen in het Generatiepact niet ver genoeg gaan en dat teveel mensen nog op 58 op brugpensioen kunnen.

2. De afgelopen jaren kreeg het patronaat reeds ruim 5 miljard euro cadeau van de regering. Het Vlaams Belang wil daar nog eens 6 miljard euro bovenop leggen.

3. Het Vlaams Belang wil geen vakbonden in KMO’s en de bevoegdheden in andere bedrijven beperken, in het bijzonder de bevoegdheden van het Comité Preventie en Bescherming op het Werk.

4. Het VB wil de Lissabon-agenda doorvoeren, ook al betekent dit een hard beleid van liberaliseringen, privatiseringen en een aanval op de positie van de werknemers.

5. Het VB wil harde besparingen zoals in Duitsland, waar de werkloosheidsuitkering beperkt wordt tot 345 euro per maand. Dat is "relatief pijnloos" volgens het VB.

Deze punten komen allen uit de voorbereidingen voor het economisch congres van het Vlaams Belang op 26 november. Het is duidelijk dat dit ingaat tegen de eisen van de vakbondsbeweging van de afgelopen weken en maanden. De vakbondsaanwezigheid op de betoging van 26 november is dan ook van groot belang. Daar kunnen de militanten aangeven dat ze de huidige regeringspolitiek verwerpen, maar zich eveneens verzetten tegen het ‘alternatief’ van het VB. Dat alternatief is een nog harder besparingsbeleid.

We zijn bijzonder blij dat beide grote vakbonden beslist hebben om de Blokbusterbetoging te ondersteunen. Daarnaast zijn we eveneens bijzonder blij dat Blokwatch een actieve rol wil spelen door het organiseren van activiteiten en deelname aan de betoging.

Op de betoging zal gesproken worden door vertegenwoordigers van ABVV en ACV. Ex-parlementslid Jef Sleeckx liet zich verontschuldigen, maar had bijzonder graag aanwezig geweest. De vakbondsaanwezigheid zal belangrijk zijn aangezien nog steeds heel wat vakbondsleden bij gebrek aan een alternatief voor het VB stemmen. De illusie dat het VB anders zou zijn, moet worden doorprikt. En dat doet de partij zelf erg goed met haar economisch programma.

Het zal echter niet volstaan om het economisch programma duidelijk te maken, veel vakbondsleden zullen zich de terechte vraag stellen op wie ze dan wel kunnen stemmen. Die discussie willen wij ook op 26 november voeren. Volgens ons zal er nood zijn aan een eigen arbeiderspartij vanuit ABVV en ACV-middens om de terechte eisen van het vakbondsfront ook politiek te verdedigen.

Zaterdag 26 november, 14u Vrijdagmarkt Gent. Betoging tegen economisch congres VB.

Delen: Printen: