1 december: waarom tegen de NSV betogen?

De NSV is de Nationalistische Studenten Vereniging en is de officieuze studentenorganisatie van het VB. Jaarlijks wordt in een studentenstad betoogd. Vorige jaren waren er telkens veel meer tegenbetogers dan betogers. In Gent waren er 1.500 anti-fascisten tegenover 150 NSV’ers, het jaar voordien in Antwerpen 800 anti-fascisten.

NSV is plat racistisch en aarzelt niet om straatgeweld te gebruiken. In 1996 klonk het nog dat een “neger” “op intellectueel gebied nooit kan voldoen aan onze standaard daar onder andere zijn herseninhoud nu eenmaal kleiner is.” Vorig jaar betoogde de NSV tegen een eventuele Turkse toetreding tot de EU omdat “Turkije (…) als staat de erfgenaam (is) van de Turks-Mongoolse ruiterhorden die sedert hun opduiken aan de grenzen van Europa steeds zijn uitgeweest op een totale verovering van het Avondland.”

Met haar studentenorganisatie probeert het Vlaams Belang een nieuwe generatie partijsoldaten op te leiden. Die mogen af en toe wat radicaler naar buiten komen, maar moeten ook leren om zich op te stellen als verdedigers van de politiek van het patronaat. In Antwerpen valt het op dat er in de NSV ook heel wat rijkeluiszoontjes uit de villawijken actief zijn, wellicht met het oog op hun latere carrière.

Het grootste deel van de NSV blijft vasthouden aan een gewelddadige en openlijk racistische koers. Vorig jaar werden tientallen antiracisten aangevallen vanuit de NSV-betoging.

Wij roepen op voor een betoging tegen de NSV-optocht. Afspraak: 19u, Hogeschoolplein

Delen: Printen: