5 jaar na ‘einde’ oorlog betogen Tamils in Antwerpen

19tamilVijf jaar geleden kwam er een einde aan de decennialang durende burgeroorlog in Sri Lanka. Dat gebeurde niet met een vredesakkoord maar met een bloedbad onder de Tamilbevolking. In de eindfase van de oorlog alleen vielen tienduizenden doden, de schattingen lopen op tot 75.000. Tijdens het bloedige conflict sloegen heel wat mensen van de Tamil-minderheid op de vlucht. Enkele honderden van hen kwamen in ons land en vooral in Antwerpen terecht.

Om de tienduizenden slachtoffers te herdenken was er gisteren een optocht door Antwerpen. Er werd verzameld aan het grafmonument voor de slachtoffers op de begraafplaats van Berchem. Daar verwijderde het stadsbestuur een jaar geleden op vraag van de Sri Lankese ambassade een Tamil-embleem, het embleem is nog altijd niet terug. Een 200-tal aanwezigen, waaronder dit jaar opvallend veel jongeren, legde er bloemen neer en ontstak kaarsen. Hierna werd in betoging door de stad getrokken om te eindigen aan het Centraal Station.

Onderweg werden slogans geroepen en was er heel wat belangstelling van omstaanders, onder meer in de drukke Driekoningenstraat en Statiestraat in Berchem. Met LSP hadden we 500 pamfletten met wat Nederlandstalige uitleg geproduceerd om mensen rond de betoging uit te leggen waarom er werd betoogd. Deze pamfletten werden gretig gelezen, we hadden er gerust dubbel zoveel mogen meebrengen.

Vijf jaar na het ‘einde’ van de oorlog is het conflict in Sri Lanka verre van opgelost. Het volstaat niet om te herdenken wat in het verleden gebeurde, ook al is dat belangrijk, maar er moet ook een perspectief worden uitgewerkt van hoe de strijd voor democratische rechten vooruit kan gaan. Vandaag heersen verwarring en angst omwille van het verleden. Dat is begrijpelijk, veel van de aanwezigen verloren familieleden en kennissen in de oorlog.

Om tot vooruitgang te komen, mogen we geen enkele illusie hebben in de gevestigde politici. In tijden van economische crisis – ook de Sri Lankese ‘groei’ is gebouwd op los zand van prestigeprojecten en buitenlandse investeringen in infrastructuur om opgedreven uitbuiting mogelijk te maken – is een verdeel-en-heerspolitiek zowat het enige wapen waarover de Singalese elite rond de familie Rajapaksa in Sri Lanka beschikt. De afgelopen periode bleef de militaire onderdrukking van de Tamilbevolking in het noorden bestaan en bovendien zijn er steeds meer gewelddadige aanvallen door extremistische boeddhisten op de moslimminderheid.

Hoop vestigen op het nieuwe Indische regime van hindoenationalist Modi zal enkel tot nieuwe ontgoochelingen leiden. Hoe kan iemand die in eigen land een bloedbad onder moslims liet gebeuren en die weigert om zelfbeschikking toe te kennen aan de Kasjmiri bevolking die daarom vraagt, een positieve rol spelen in het verbeteren van het lot van de Tamils in Sri Lanka? Dat president Rajapaksa als een van de eersten Modi feliciteerde en uitnodigde voor een staatsbezoek, wat positief werd onthaald door Modi, is een teken aan de wand.

Er is nood aan eenheid onder de werkende bevolking, arme boeren en onderdrukten en dit van onderuit rond offensieve eisen voor de verbetering van de levens- en werkomstandigheden. Eisen voor werk, hogere lonen en tegen de galopperende prijzen kunnen alle onderdrukten in Sri Lanka verenigen tegen de superrijke elite rond de familie Rajapaksa die van de macht gebruik maakt om zichzelf verder te verrijken.

De Tamil Diaspora, de vluchtelingen doorheen de wereld, blijft tot op vandaag goed georganiseerd. Het zal echter belangrijk zijn om niet alleen in de eigen gemeenschap de gruweldaden van het Sri Lankese regime bekend te maken. Door zelf actief te worden in de Belgische arbeidersbeweging, zowel op syndicaal als politiek vlak, is het mogelijk om sterkere banden uit te bouwen. Dat is een werk van lange adem, maar het is het enige perspectief waarmee een sterkere positie kan uitgebouwd worden om de strijd voor sociale en democratische rechten voor de Tamils en andere minderheden in Sri Lanka te versterken.

Met LSP zullen we alvast onze aanwezigheid binnen de Tamilgemeenschap verder uitbouwen. Het was positief dat er enkele Indische Tamils op de betoging meeliepen en zeker dat er onder jongeren, vaak van de tweede generatie, sterk werd gemobiliseerd. Als dit verder onderbouwd wordt met informatie en discussie over zowel de geschiedenis als perspectieven van strijd kunnen we nieuwe stappen vooruit zetten.


Hieronder een fotoreeks door Jente.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie