VB: niet in het belang van vrouwen!

In de jaren 1970 werd de Vlaams Nationale Partij (VNP) opgericht na discussies over het Egmontpact, maar ook omwille van een discussie over abortus. De VNP van Karel Dillen was een directe voorloper van het Vlaams Belang. Vandaag wordt het VB-programma over vrouwen zachter naar voor gebracht, om de kiezers niet af te schrikken. Dit betekent echter niet dat het anti-vrouwen standpunt werd afgezworen.

Marijke Decamps

Het VB vertrekt van het gezin als “hoeksteen van de samenleving”, met een traditionele rolverdeling waarbij de vrouw voornamelijk instaat voor het huishouden en de opvoeding van de kinderen, terwijl de man werkt. Vrouwen die niet aan dat profiel voldoen, moeten alvast niet op de sympathie van VB-kopstukken als Rob Verreycken rekenen.

De enige oplossing van het VB voor de zogenaamde vergrijzing, is dat het geboortecijfer omhoog moet. Daartoe zou er een “opvoedersloon” moeten komen, naast maatregelen zoals geboortepremies of het geven van voorrang aan kroostrijke gezinnen bij de toekenning van een sociale woning.

Het isoleren van de vrouw in een gezin, komt neer op de slogan “de vrouw aan de haard”. In de plaats van op te komen voor meer openbare dienstverlening zoals crèches, echt gratis onderwijs,… wordt alle verantwoordelijkheid op de vrouwen zelf afgeschoven.

Het VB is hevig tegen het recht op abortus. Ze willen dit zelfs strafbaar maken. Het principe van “baas in eigen buik” vindt geen gehoor in VB-middens. Kinderen krijgen, is niet iets waarover een vrouw zelf beslist, het is een onderdeel van de plicht om de volksgemeenschap te dienen. Dit verklaart waarom de VB-studenten van de NSV begin vorig jaar nog actie voerden tegen een abortuskliniek in Gent. Abortus is veelal een bijzonder harde beslissing voor vrouwen. Ze hebben daarbij zeker geen nood aan moraliserend fascistisch tuig.

In de realiteit betekent dit programma een enorme verdeling van de arbeidersklasse en een ondermijning van de verworvenheden van arbeidersvrouwen. De enorme lasten die dit systeem op de gezinnen afwentelt, moeten worden verlicht door degelijke en betaalbare openbare diensten. In de plaats daarvan wil het VB de crisis van het systeem op de gezinnen, en in het bijzonder op de vrouwen, afwentelen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie