Kort & krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.


PS-antwoord op De Wever: ‘neen, wij zijn niet sociaal’
In Ter Zake stelde Bart De Wever dat in de Henegouwse gemeente Frameries drie vierden van de woningen sociale huisvesting zijn. De burgemeester van Frameries, Jean-Marc Dupont (PS), reageerde in de Franstalige media: “Dit is totaal fout. In Frameries hebben we een beetje minder dan 10% sociale huisvesting. Met de PS zijn we voor een sociale mix. Sociale woningen zijn nodig voor een deel van de bevolking dat niet de nodige middelen heeft om een private woning te vinden. Zij hebben recht op een degelijke huisvesting. Maar daarnaast voeren we een beleid van stedelijke opwaardering waarbij we ook andere sociale groepen aantrekken.” Minder dan 10% sociale huisvesting en prestigeprojecten om rijkere mensen aan te trekken, dat lijkt sterk op het stedelijk beleid waar ook de N-VA voor gaat…


Rechtse identitairen geblokkeerd in Wenen
De extreemrechtse ‘identitairen’ wilden gisteren in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen betogen. Dat lukte niet. Er waren immers een goede 1.000 antifascistische tegenbetogers die de route van extreemrechts blokkeerden. De politie moest de ‘identitairen’ omsingelen om hen te beschermen tegen reacties van omstaanders. Jammer genoeg werden een aantal antifascisten opgepakt toen de politie probeerde om extreemrechts toch te laten betogen. De actie toonde een duidelijk verzet tegen racisme, besparingen en repressie. Na deze mooie antifascistische overwinning zullen we verdergaan. Er is een betoging tegen repressie gepland naar aanleiding van het politiegeweld tegen antifascisten. Afspraak op 4 juni.

oo1


Debat over minimumloon
Het Amerikaanse debat over het minimumloon bereikt nu ook Groot-Brittannië. Een activist van Youth Fight for Jobs ging in een debat in tegen de argumenten van de grote bedrijven.


Vermogen superrijke Britten verdubbeld op vijf jaar tijd
De Standaard online schreef zondag: “De 1.000 rijkste Britten zijn samen 518.975 miljard pond (of 637.217 miljard euro) waard. Hun vermogen is daarmee op een jaar tijd met 15 pct gestegen, en op vijf jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de “Rich List” die The Sunday Times elk jaar opstelt en die zondag gepubliceerd werd. Bovenaan staan de broers Sri en Gopie Hinduja, die goed zijn voor een vermogen van 11,5 miljard pond. (…) Het gezamenlijk vermogen van de 1.000 rijksten komt overeen met een derde van het Britse nationaal product. Sinds het begin van de financiële crisis is hun gezamenlijke vermogen bijna verdubbeld. In 2009 waren de 1.000 rijkste Britten samen goed voor 285 miljard pond.” En toch blijven alle neoliberale politici zeggen dat de werklozen en armen moeten besparen. Hun slogan: ‘Haal het geld waar het niet zit’.


Kinderarmoede neemt toe in Gent
De Gentenaar schreef woensdag: “Een nieuwe studie, die de basis moet vormen voor het armoedebeleid in Gent de komende jaren, toont alarmerende cijfers over de armoede in de stad, vooral bij jongeren en kinderen. Meer dan één op vijf kinderen in Gent wordt geboren in een kansarm gezin. Dat aandeel stijgt sinds 2004. (…) De KRAS-diensten, een groep van dertien armoede-organisaties, deelden in 2013 in Gent 68.895 voedselpakketten en warme maaltijden uit. Dat zijn er bijna twintigduizend meer dan in 2012 (49.153). In totaal kwamen 12.865 personen om hulp vragen bij de KRAS-diensten in 2012. Een derde daarvan waren minderjarig, goed voor 4.375 kinderen. Het aantal dakloze jongeren stijgt in Gent. Bij de cel Jongerenwerking van het OCMW, die jongeren met woonproblemen opvolgt, kwamen er vorig jaar 155 nieuwe jongeren terecht. Meer dan de helft daarvan (81 jongeren) was dakloos. De cel volgde vorig jaar in totaal 405 jongeren tussen de 18 en 25 jaar op, dubbel zoveel als in 2009 (197).” Moesten we nu eens het geld halen waar het zit om armoede aan te pakken?


Niveau van campagne
De Wever haalde maandag in De Standaard opnieuw uit over het niveau van de campagne. “Ze zakken beneden de grenzen van het fatsoen” en nog: “Ik speel de bal, niet de man”.
balman

 


Teken de petitie om ‘Denderleeuw Kleurt’ te behouden
Het N-VA-bestuur van Denderleeuw heeft het niet begrepen op het feest ‘Denderleeuw Kleurt’. Het programma is te exotisch, er moesten Vlaamse volksdansgroepen bij. De vendelzwaaiers uit het gemeentehuis trekken de subsidies voor het feest in. De voorbereidingen voor de tiende editie eind juni waren al ver gevorderd. De N-VA verzette zich echter tegen zes van de acht voorgestelde groepen op de affiche. Het feest gaat daarom niet door. Het stadsbestuur wil ‘Denderleeuw Kleurt’ vervangen door een Wereldfeest met als thema ‘Vlaanderen in de wereld’ met als doel om kennis te maken met de Vlaamse cultuur. Er circuleert een petitie om het festival ‘Denderleeuw Kleurt’ te behouden. Bij deze een warme oproep om de online petitie te ondertekenen.

Online petitie


Bloedbad in ziekenhuizen na verkiezingen
De Tijd schreef dinsdag: “Zorgnet Vlaanderen, de grootste ziekenhuiskoepel van het land, luidt de alarmbel over de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen. ‘Door de bezuinigingen van de regering-Di Rupo zit een op de vier ziekenhuizen in de rode cijfers’, stelt topman Peter Degadt. ‘We stellen vast dat alle partijen in hun verkiezingsprogramma’s opnieuw een reeks besparingen hebben opgenomen. Het besparingstempo ligt zelfs hoger dan dat in de vorige legislatuur. Als dit bewaarheid wordt, dreigt een bloedbad.’ (…) Hij vraagt zich af of de politici wel beseffen wat de gevolgen zijn van hun voorstellen. ‘Open VLD wil bijvoorbeeld 3,5 miljard euro besparen. Dat is de helft van de artsenhonoraria of bijna het geneesmiddelenbudget.'”


GAS-boetes keren zich tegen sp.a…
De lokale Antwerpse media brachten volop bericht van de opening van een nieuw café op het De Coninckplein. Het gaat om het café van Kherbache die na haar uren als kabinetschef van Di Rupo en fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad nu dus ook nog een café zal openhouden. Bij de opening was er veel volk en ook veel politie die toezag op de regel dat alcohol niet toegelaten is buiten het terras. Wie op het De Coninckplein een blikje bier open trekt, kan op een GAS-boete rekenen. Bij de opening van het café van Kherbache werd dat probleem meteen concreet. Het Nieuwsblad schreef dinsdag: “Door het warme weer stonden heel wat genodigden met hun drankje voor de ingang van de zaak. Maar dat was niet naar de zin van twee passerende agenten. Zij wilden het alcoholreglement, dat vier jaar geleden (onder het bewind van SP.A-burgemeester Patrick Janssens) werd ingevoerd, doen naleven en spraken daar enkele cafégasten op aan. Alcoholische drankjes zijn wel toegestaan op een horecaterras, maar volgens de politie bevonden enkele aanwezigen zich buiten de terraszone.” 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig