Vlaams Belang staat niet aan onze kant

Op zaterdag 26 november organiseert het VB haar economisch congres in Gent. De partij die zichzelf bestempelt als “de partij van gewone mensen”, zal op dit congres naar buiten komen met standpunten die het tegendeel bewijzen. Op een conferentie ter voorbereiding van het economisch congres sprak onder meer de Duitse professor Hans-Hermann Hoppe. Die staat bekend om zijn uitspraak: “De rijken zijn doorgaans slim en productief, de armen zijn dom, lui of beide.” In haar oud economisch programma schreef de partij nog: “Het OCMW is een bron van bestaan voor gemakzuchtigen, werkschuwe vreemdelingen en politieke vluchtelingen”. Het VB neemt positie in tégen de belangen van de “gewone mensen”!

Liesje Ulburghs

Langer werken en het brugpensioen afbouwen

VB wil 6 miljard euro cadeau doen aan patronaat

De cadeaus van de regering aan het patronaat volstaan niet volgens het Vlaams Belang. In het pamflet ter aankondiging van haar economisch congres schrijft de partij onder meer dat er minstens 6 miljard euro loonlastenverlagingen moeten komen. 6 miljard euro cadeau aan het patronaat, dat is waar het Belang voor staat…

Nu de strijd tegen het Generatiepact en voor een rechtvaardige sociale zekerheid hoog oploopt en arbeiders zich verenigen voor het behoud van hun verworven rechten, wordt de schrijnende hypocrisie van het Vlaams Belang overduidelijk.

Waar de mensen op straat komen om te protesteren tegen het optrekken van de leeftijd voor het brugpensioen, stelt het Vlaams Belang het tegenovergestelde. Het stelt een forse afbouw van het brugpensioen voor, vindt dat mensen minstens moeten werken tot hun 65 jaar, en wil een uitbreiding van de loopbaanvereiste tot 40 jaar. Annemans (VB) verwijst naar Bush en vindt dat “Vlaanderen een voorbeeld moet nemen aan de VS, waar werknemers zonder morren en vooral zonder extra verloning overuren en weekendwerk doen, waar fusies makkelijk zijn en ontslag goedkoop.”

Staken schaadt, werken baat

Ondanks de verdubbeling van het Bruto Binnenlands Product van België sinds 1980, zou er volgens onze regering plots te weinig geld zijn om te voorzien in een degelijke sociale zekerheid en (brug)pensioenregeling. Hoewel het BBP geproduceerd wordt door arbeiders, wordt het grotendeels opgeslokt door de rijke patroons, die er nu zelfs nog een extra lastenverlaging bovenop krijgen.

Tijdens de stakingen van 7 en 28 oktober werd dit aan de kaak gesteld en zag je een organisatie van en solidariteit tussen de arbeiders die het werk neerleggen en opkomen tegen hun uitbuiting. Hoewel een meerderheid van haar kiezers zich uitspreekt vóór deze staking, doet het VB het tegenovergestelde en verdedigt het het behoud van de concurrentiekracht van de rijke patroons. Een staking “jaagt immers investeerders weg” en heeft negatieve gevolgen voor de bedrijfswereld!

Haar vroegere uitspraak “Staken schaadt, werken baat” navolgend, doet het VB het voorstel om rechtspersoonlijkheid op te leggen aan de vakbonden, wat gerechtelijke vervolging van de bonden mogelijk zou maken, en de organisatie van werknemers zou breken.

Voor een linkse oppositie

Benieuwd wiens “belangen” het VB op haar economisch congres zal verdedigen? In ieder geval niet de belangen van de meerderheid van de bevolking, en zelfs niet de belangen van haar eigen kiezers. De proteststemmen tegen het asociaal beleid van de huidige regering die nu naar het Vlaams Belang gaan, zouden terecht moeten komen bij een arbeiderspartij die wél onze belangen verdedigt – een partij die nu afwezig is. Op 26 november, de dag van het Economisch Congres van het VB, betoogt LSP voor een linkse oppositie tegen het asociale beleid. Afspraak om 14u op de Vrijdagsmarkt in Gent!

Delen: Printen: