De Post. Directie bereidt tweede Georoute-hervorming door

De doorvoering van Georoute bij De Post zorgde voor heel wat ongenoegen en protest onder het postpersoneel. In zowat ieder kantoor waar de hervorming van de bedelingsronde werd doorgevoerd, kwam het tot acties. Maar een eengemaakte nationale strijd bleef uit. Nu wil de directie een tweede hervorming doorvoeren. Daarbij zouden er zowat 1.000 jobs moeten verdwijnen.

De directie zal het opnieuw proberen voor te stellen alsof de hervorming noodzakelijk is om de dienstverlening aan de bevolking (en zeker aan de bedrijven) te verbeteren. Maar er moet geen tekening bij gemaakt worden dat een daling van het aantal personeelsleden met 1.000 niet bepaald zal leiden tot een verbetering van de dienstverlening voor iedereen.

In een periode van anderhalf jaar zouden alle postrondes opnieuw worden hertekend. Nochtans is de vorige hervorming met de doorvoering van Georoute slechts recent gebeurd. Nu zou daar een tweede ronde van komen. Bovendien komt er een hervorming van de postkantoren met de invoering van postpunten in grootwarenhuizen en andere publieke plaatsen. Daarbij wordt een deel van de dienstverlening van De Post uitbesteed aan private ondernemingen.

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend, maar heeft geen actieplan opgemaakt tegen de hervormingen. De stakingsaanzegging zou enkel gebruikt worden om spontane acties te ondersteunen daar waar de hervorming van de postronde wordt doorgevoerd. Daarmee geeft de vakbondsleiding aan dat ze de foute aanpak van het verzet tegen Georoute 1 opnieuw zal toepassen.

Het hervormen van de postrondes en het privatiseren van een deel van de dienstverlening moeten samen worden bestreden. Een eengemaakte nationale strijd kan de plannen tegenhouden. Een wanhopig verzet dat lokaal geïsoleerd staat, kan een uitdrukking geven aan de woede onder het personeel. Maar vandaag is er meer nodig dan het aflaten van stoom, er is een strategie nodig om de besparingen tegen te houden!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist