Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.



Onbetaalbaar wonen
Express.be schreef maandag: “Bijna de helft van de Vlaamse huurders moet meer dan één derde van zijn inkomen opzij zetten voor huisvesting. Dat blijkt uit een rapport van het Steunpunt Wonen van de Vlaamse overheid. De onderzoekers merken op dat steeds meer Vlaamse huishoudens met woonarmoede worden geconfronteerd. In het midden van het voorbije decennium diende slechts 32,9 procent van de huurders meer dan één derde van de inkomsten aan huisvesting betalen. Er wordt aan toegevoegd dat inmiddels 146.000 Vlaamse gezinnen problemen hebben om hun huisvesting te financieren. Ook bij de huiseigenaars moet meer dan 25 procent meer dan één derde van zijn inkomen reserveren voor de afbetaling van een hypothecaire lening, tegenover 21,7 procent in het midden van het voorbije decennium. De cijfers geven volgens het Netwerk tegen Armoede en het Vlaams Huurdersplatform dan ook aan dat Vlaanderen met een wooncrisis wordt geconfronteerd.” Ondertussen bakkeleien de gevestigde politici over de extra voordelen die ze aan de grote bedrijven en de rijksten willen toekennen.



Rotterdam: ghetto voor ‘lastpakken’
Trek de GAS-boetes nog wat verder door en je krijgt wat in Rotterdam een ’tuigdorp’ wordt genoemd. Een stuk stad waar alle ‘overlastbezorgers’ worden samengebracht. Gazet van Antwerpen schreef hier maandag over: “Rotterdam gaat lastpakken weren uit de stad. Letterlijk. Het bouwt een aso-dorp, een verzameling wooncontainers waar het ‘asociale families’ zal plaatsen. Aso-dorp heet het officieel, ’tuigdorp’ is de ingeburgerde naam in Nederland. Een twintigtal containers met hekken errond, ergens op een weiland ver buiten de stad. De bouw van het dorp is opgenomen in het coalitieakkoord van het nieuwe stadsbestuur. Volgens Eerdmans, toekomstig wethouder (schepen) voor Veiligheid, komen al 20 à 25 families in aanmerking. “Ze zijn te slim voor de psychiatrische kliniek, niet crimineel genoeg voor de cel, maar te gevaarlijk voor de buurt. Ze bedreigen, intimideren en beledigen de buren. Ze verzieken het woongenot.” Wie straks in het aso-dorp terechtkomt, kan er na een tijdje wel uitgeraken. “Maar daar moeten ze hun best voor doen”, benadrukt Eerdmans.”


Trots
besparenIn De Standaard verscheen dinsdag een reportage over de besparingsplannen van de gevestigde partijen. De niet geheel vooringenomen vraag van de onderzoekers en journalisten was wie het meeste zou besparen. Niet besparen op onze levensstandaard, is binnen het actuele publieke debat immers geen optie. We kunnen gelijk welk politiek merk kiezen, als het maar een besparingsmerk is. Maar uiteraard is er ook een winnaar, diegene die het meest bespaart en daar uiteraard bijzonder trots op is. Deze prijs ging naar Gerolf Annemans van het Vlaams Belang: “Ik ben een trotse voorzitter. Uit de berekeningen blijkt dat het Vlaams Belang het meest bespaart. We bezuinigen zelfs meer dan de Hoge Raad van Financiën vooropstelt, waardoor we vanaf 2016 een overschot boeken.” Het VB anders dan de anderen? Absoluut niet, dezelfde harde besparingskost die alleen wat anders verdeeld wordt met meer nadruk op migranten en asielzoekers. Het geld gaan zoeken bij de verantwoordelijken voor de crisis, de bankiers en speculanten, is voor Annemans en co niet aan de orde.


Gevestigde media en persvrijheid

chomsky

 


Optimisme
“Europeanen zien licht aan einde van de tunnel”, titelde De Standaard afgelopen dinsdag. In zowat alle landen worden we in het kader van de verkiezingen gebombardeerd met goed nieuws. Alles zou beter gaan. En nu zegt de krant dat we de vele propaganda beginnen te geloven. Alleen dekt de titel de lading niet echt. De Eurobarometer waarnaar werd verwezen, stelt dat 25% van de Europeanen pessimistisch is tegenover 24% optimistisch en 47% denkt dat er niets zal veranderen. De daling van de groep pessimisten wordt aangegrepen om in de titel meteen de optimisten de overhand te geven. En zo wordt de propaganda verder gezet. Wedden dat we na de verkiezingen andere geluiden zullen horen?


Zielige racist
Het gaat niet goed met Dewinter. Hij doet alles wat hij kan om in de belangstelling te staan, maar krijgt amper aandacht. Zijn retoriek gaat van kwaad naar erger, het racisme en de islamofobie druipen ervan af. Deze week was het weer zo ver in de chatsessie met Gazet van Antwerpen. Hij antwoordde op de vraag of leegstaande kerken niet als moskeeën kunnen gebruikt worden… “Dag Abdel, Je naam doet vermoeden dat je een moslim bent. Het zal wel je natte droom zijn om kerken in moskeeën te zien veranderen maar neen… Er moeten vooral minder moskeeën komen. Een moskeestop is noodzakelijk. Die moskeeën zijn ‘anti-integratiefabriekjes’ net zoals de islam een permanente rem op de integratie is. Minder, minder, minder… islam en moskeeën dus!” Minder Vlaams Belang!


De kar van verandering
Het Vier-programma ‘De Ideale Wereld’ bracht deze week een grappige persiflage over het wel bijzonder asociale karakter van N-VA. Jan Jambon belt met de chef over zijn verkiezingsslogan…


Guy Verhofstadt…
De varianten op de  verkiezingsaffiche van Guy Verhofstadt circuleren volop op het internet. Hieronder een van de betere.

guy

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig