Vlaams Belang: asociaal neoliberaal belang!

“Staken schaadt, werken baat”, schrijft VB-perswoordvoerder Wim Wienen. Het VB begreep niet dat de politie niet heeft ingegrepen op de staking op 7 oktober. Voor de acties op 28 oktober diende de partij in de Gentse gemeenteraad een motie in om de politie in te zetten bij stakingspiketten.

Stefanie Deberdt

Het VB gaat in tegen de belangen van de arbeiders. De partij verzet zich ook tegen de standpunten van haar eigen kiezers. Uit een peiling bleek dat 51% van de VB-kiezers de staking van 7 oktober steunde, het hoogste percentage van alle traditionele partijen. Dat is de reden waarom de nationale VB-leiding haar anti-stakingsstandpunt probeert te verdoezelen.

Het VB doet zich voor als een partij voor de gewone man in de straat, als dé oppositiepartij. Maar ze houdt op zaterdag 26 november haar economisch congres in Gent, waar ze haar harde neoliberale gelaat zal tonen.

Het VB wil meer lastenverlagingen. Dit betekent dat de patronale bijdragen aan de sociale zekerheid worden verminderd. Het is een aanval op het indirecte loon van de arbeiders bij ziekte, werkloosheid,… Het VB wil ookdat de flexibiliteit toeneemt en de sociale zekerheid wordt afgebroken. VB’er Laeremans geeft toe: “Dit betekent meer sociale ongelijkheid zoals in de VS.” Wat het VB denkt over vakbonden is ook niet mis: “de vakbond bestaat uit linkse universitair geschoolde intellectuelen die economisch amper tot vijf kunnen tellen.” De vakbonden verhinderen volgens het VB de patroons om de nodige stappen te zetten om de kosten van de “peperdure arbeid” te verlagen. Het VB verdedigt blijkbaar enkel de belangen van het patronaat.

Wij roepen op om te betogen tegen het economisch congres van het VB op 26 november in Gent. We willen daarmee ingaan tegen het neoliberale beleid waar ook het VB voor staat. Tegelijk willen we opkomen voor een links alternatief dat het VB kan terugdringen.

In Duitsland heeft de Linkspartei aangetoond dat een programma dat ingaat tegen het neoliberaal beleid succes kan hebben. De nieuwe partij haalde 8,7%. In Saksen verloor de extreem-rechtse partij NPD de helft van haar kiezers in vergelijking met een jaar geleden. Een linkse oppositie kan extreem-rechts stoppen!

1 december: anti-NSV betoging in Leuven

De studenten van het Vlaams Belang zijn georganiseerd in de NSV (Nationalistische Studentenvereniging). Terwijl het VB zijn fascistisch gelaat verstopt onder dassen en maatpakken, mag de NSV wat “radicaler” uit de hoek komen. Ieder jaar organiseert de NSV een betoging in een studentenstad. Dit jaar zal in Leuven betoogd worden. Wij organiseren een tegenbetoging om te verhinderen dat de extreem-rechtse schoothondjes (of beter gezegd dobbermannen) van het patronaat de studentenbuurt intrekken en andersdenkenden en migranten fysiek aanvallen.

Vorig jaar ging extreem-rechts in Gent effectief over tot een aanval op anti-fascisten. Het is dan ook belangrijk dat we dit jaar een grote tegenbetoging organiseren om de krachtsverhouding duidelijk te maken. Met hoe meer wij zijn, hoe kleiner het zelfvertrouwen van de fascisten. Met een sterke betoging kunnen we de NSV’ers terug verwijzen naar waar ze thuishoren: de riolen!

Op 26 november zullen we in Gent duidelijk maken dat het VB geen alternatief kan aanbieden. Met de anti-NSV betoging van 1 december zullen we aantonen wat het werkelijke gezicht van extreem-rechts is.

> Zaterdag 26 november, 14u Vrijdagmarkt Gent: Betoging tegen economisch congres VB

> Donderdag 1 december, 19u Hogeschoolplein Leuven. Anti-NSV betoging

Delen: Printen: