Ken Livingstone: terugkeer van de verloren zoon bij New Labour

Jim Horton

De burgemeester van Londen en voormalige linkse rebel binnen de Britse Labour partij, Ken Livingstone, mag wellicht terug lid worden van de partij van Tony Blair. Livingstone werd eerder uitgesloten omdat in 2000 als onafhankelijke kandidaat opkwam voor de burgemeestersverkiezingen in Londen.

Nu verscheen een aanbeveling van de nationale leiding om een terugkeer van Livingstone mogelijk te maken. Die terugkeer is de logische consequentie van zowel zijn eigen politieke traject als de wanhoop van Blair om bij de burgemeestersverkiezingen van 2004 opnieuw vernederd te worden zoals in 2000.

Blair hoopt dat een overwinning van New Labour gegarandeerd is als Livingstone de kandidaat is. Maar terwijl Livingstone de grootste kanshebber blijft, zou hij de steun kunnen verliezen van die geradicaliseerde lagen die hem ooit zagen als een mogelijk links alternatief op New Labour.

Er was onzekerheid over het feit of Nicky Gavron, die recent geselecteerd werd als kandidaat voor New Labour bij de burgemeesterverkiezingen, de plaats zou afstaan aan Livingstone. Gavron speelde het hard en eiste bij de onderhandelingen een aantal posities op. Uiteindelijk kreeg ze die ook: de post van vice-burgemeester en topposities in de administratie zullen gaan naar mensen uit de omgeving van Gavron. Gavron had echter weinig keuze, in de peilingen stond ze op slechts 10%.

Ondanks alle politieke tekortkomingen van Livingstone verwelkomden wij in 2000 zijn overwinning als een nederlaag voor Blair. Het bood een mogelijkheid om de oppositie tegen New Labour om te vormen in een massa-beweging. Maar in plaats van een radicaal links alternatief op te bouwen, heeft Livingstone de afgelopen drie jaar geprobeerd om toch maar terug lid te kunnen worden van New Labour.

Wij stelden al voor de verkiezingen dat Livingstone enkel een links imago had, maar dit in feite niet was. Hij beloofde samen te werken met de regering en bracht geen ideologische meningsverschillen met Blair naar voor. Zelfs op het enige thema waar Livingstone en Blair van mening verschilden (over de privatisering van de metro), heeft Livingstone ingebonden. Hij baseerde zich vooral op juridische haarkloverij in plaats van op een massale campagne vanuit de arbeiders bij de metro en de gebruikers.

Ondanks zijn radicale standpunten tegen de oorlog en het inschrijvingsgeld voor studenten, heeft Livingstone als burgemeester steeds de kant gekozen van de zakenwereld. Recent steunde hij de kandidaat van New Labour bij een tussentijdse verkiezing van een parlementslid in Brent East en veroordeelde hij stakingsacties van de transportbond die actie voerden tegen het ontslag van één van haar leden.

Socialisten kunnen vandaag zelfs geen kritische steun meer geven aan Livingstone. Wij zullen campagne voeren voor een nieuwe massale arbeiderspartij die een politiek alternatief kan bieden op alle partijen van het establishment.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist