VS: jongeren betogen tegen de oorlog

Gisteren waren er in verschillende Amerikaanse steden betogingen tegen de militaire bezetting van Irak. In Minneapolis, Seattle en Boston waren er telkens honderden jonge betogers. De acties werden georganiseerd door Youth Against War, een campagne opgezet door onze kameraden van Socialist Alternative.

In Seattle waren er zowat 1.000 betogers en in Minneapolis waren dat er 1.500. De acties werden gedragen door jongeren en waren mee gericht tegen de militaire recruteringscampagnes onder jongeren. Bij gebrek aan kannonnenvlees voor Irak, worden jongeren uit arme wijken aangezocht om het leger te vervoegen. Het leger trekt zelfs naar de scholen om er nieuwe soldaten te recruteren.

De scholieren en studenten stelden dat het schandalig is dat er bespaard wordt op het onderwijs, terwijl er wel voldoende middelen zijn voor het leger of om grootschalige recruteringscampagnes op te zetten in de scholen.

Er werd gedreigd met sancties tegenover scholieren die de lessen verlieten om deel te nemen aan de betogingen. In Boston worden scholieren van drie scholen bedreigd met schorsingen omdat ze mee betoogden tegen de oorlog.

Verslagen in de media

Er verschenen verschillende verslagen in de traditionele media. Hieronder vind je enkele links ter info.

> Lokale televisiezender WCCO

> Lokale televisiezender Kare11

> Lokale televisiezender KSTP

> Dagblad ‘Star Tribune’

> Weekblad Pulse

> Opinieartikel door een kameraad van Socialist Alternative in MN Daily

Delen: Printen: