1 mei is wereldwijd een strijddag van de arbeidersbeweging. Leden van onze internationale beweging, het Committee for a Workers’ International, waren in tientallen landen van de partij op de acties en betogingen. Hieronder een beperkt overzicht met enkele foto’s.

[divider]

Londen: pas overleden strijdbare vakbondsleider Bob Crow en linkse politicus Tony Benn herdacht

Duizenden vakbondsmilitanten betoogden in Londen op 1 mei om de pas overleden strijdbare vakbondsleider Bob Crow en het socialistische Labour-parlementslid Tony Benn te herdenken. De militanten van de transportbond RMT zetten de toon op de betoging en waren massaal aanwezig. Er waren RMT-militanten uit heel het land. De dochter van Bob Crow kondigde aan dat zij kandidaat zal zijn bij de Europese verkiezingen, ze doet dat op de lijst die ook door de Socialist Party wordt ondersteund: No2EU.

london

[divider]

Maleisië: 30.000 betogers in Kuala Lumpur

De Maleisische regering wil vanaf 1 april volgend jaar een nieuwe taks op goederen en diensten invoeren. Het verzet daartegen is erg groot en dat bleek ook op 1 mei. Volgens een recente peiling is 62% van de bevolking tegen de taks, maar de regering zegt dat er geen andere keuze is dan besparen. Bij de miljardairs worden de middelen niet gezocht, wel bij diegenen die al moeite hebben om rond te komen. De officiële vakbondsbetoging op 1 mei bracht amper een duizendtal mensen op de been. De betoging tegen de besparingen daarentegen had 30.000 aanwezigen, waaronder veel jongeren. Militanten van het CWI in Maleisië verkochten bijna 250 exemplaren van onze krant.

maleisie1

[divider]

Sri Lanka: betoging van United Socialist Party

In Colombo was er een optocht van onze Sri Lankese zusterpartij, de United Socialist Party. De betoging van USP verenigde verschillende bevolkingsgroepen: Singalezen, Tamils en moslims. De betoging verenigde ook zowel jongeren als ouderen en werkenden uit diverse sectoren. Het was een strijdbare optocht van socialistisch verzet tegen het beleid van een regime dat steeds dictatorialer wordt.

[divider]

Pakistan: betoging in Mirpur Khas, provincie Sindh

De Socialist Movement Pakistan was aanwezig op tal van activiteiten in het kader van 1 mei. In Mirpur Khas, in de provincie Sindh, namen we traditioneel het voortouw van een linkse eenheidsbetoging. Hieronder foto’s van deze strijdbare optocht.

[divider]

Zweden: betoging in Göteborg

In het Zweedse Göteborg hield Rättvisepartiet Socialisterna een eigen activiteit in het kader van 1 mei. Met honderden aanwezigen, waaronder ook groepen linkse migranten, was het een sterke en strijdbare optocht en meeting.

goteborg

[divider]

VS: toespraak Kshama Sawant

Enkele jaren geleden zetten migranten, voornamelijk Spaans-sprekenden, de traditie van 1 mei terug op de agenda in het land waar deze traditie haar oorsprong kent. Ook nu kwamen laag betaalde arbeiders op straat op 1 mei. In Seattle werden ze onder meer toegesproken door het socialistische gemeenteraadslid Kshama Sawant.

seattle

[divider]

Israël: voor vrede en socialisme

In Tel Aviv en Haifa waren er betogingen waar ook leden van de Socialistische Strijdbeweging aan deelnamen. Ze deden dat met een spandoek met als centrale slogan: “Vernietig het kapitalisme, strijden voor socialisme en vrede.”

telaviv

telaviv2

[divider]

Hong Kong: solidariteit met staking bij Chinese schoenproducent

In Hong Kong hielden de kameraden van Socialist Action een solidariteitsactie voor de staking bij de Chinese schoenfabrieken. De grootste staking uit de recente Chinese geschiedenis gaat deels verder.

hongkong