rodejassenDe regelneverij en willekeurige repressie vieren hoogtij in Antwerpen. We moesten het even dubbel checken toen we in Gazet van Antwerpen een artikel zagen met als titel: “Militanten mogen geen terrasje doen in hun vakbondskleren”. Neen, het was niet 1 april. En neen, het was Gazet van Antwerpen en niet één of andere satirische website. Die laatste zullen het moeilijk krijgen om de realiteit nog uit te vergroten.

Dit waren de feiten: afgelopen woensdag was er in Antwerpen een betoging van het personeel van de lokale en regionale besturen. ACOD-LRB betoogde met zowat 2.000 militanten om te protesteren tegen de aanhoudende besparingen die het personeel en de dienstverlening op lokaal vlak treffen. De stad Antwerpen neemt daarbij het voortouw met zowat 1400 jobs die verdwijnen door het niet-vervangen van wie op pensioen gaat. De rode betoging eindigde op de Groenplaats, aan het stadhuis mocht niet van het stadsbestuur. Na de betoging gingen heel wat militanten nog een terrasje doen, gezien het mooie weer niet bepaald een uitzonderlijk gegeven. Alleen gold op de Grote Markt blijkbaar een verbod op rode jassen.

Wil het stadsbestuur nu ook al bepalen wat het stadspersoneel draagt als ze niet in dienst zijn, laat staan aan een loket zitten? Zou een regenboog T-shirt wel toegelaten zijn? Wat mag wel en wat niet als het van de Antwerpse modepolitie afhangt? Of is dit een zoveelste pestmaatregel om de lokale horeca aan te pakken?

Een vakbondsmilitant verklaarde in Gazet van Antwerpen: “Nadat we onze drank besteld hadden, stonden er ineens politieagenten die ons vroegen om onze rode kledij uit te doen. We wilden geen problemen, dus draaiden sommigen hun jas om omdat de binnenvoering een grijze kleur had. Anderen zetten zich in hun T-shirt, ook al was het wat koud.” De politie stelde dat de kledij de indruk kon wekken dat er een betoging plaatsvond.

Het is waanzin om regels op te leggen van wat mensen al dan niet mogen dragen als ze een terrasje op de Grote Markt gaan doen. De regelneverij neemt absurde proporties aan, eerst mochten we niet meer fietsen op de Turnhoutsebaan en nu dus niet meer met een rode jas aan een terras bezoeken. De kracht van de repressieve kneuterigheid draait op volle toeren in Antwerpen. Tijd voor echte verandering!