Brand asielzoekersgevangenis Schiphol. Slachtoffers van een onmenselijk immigratiebeleid

In de nacht van 27 op 28 oktober kwamen 11 asielzoekers op gruwelijke wijze om bij een brand in het detentiecentrum bij Schiphol. Ze zijn het slachtoffer geworden van een onmenselijk immigratiebeleid, waarbij niet alleen vluchtelingen worden opgesloten alsof het de zwaarste criminelen zijn, maar ook nog onder zulke omstandigheden dat ze hun leven niet zeker zijn.

Barbara Veger, lid van Offensief (onze Nederlandse zusterorganisatie)

Wie de “misdaad” begaat om naar Nederland te vluchten en zijn/haar asielvraag ziet afgewezen worden, wordt slechter behandeld dan de ergste moordenaar. Niet alleen wordt die vluchteling opgesloten, de omstandigheden in de detentiecentra zijn ronduit onmenselijk, en zo blijkt nu ook, levensgevaarlijk. De overheid is niet bereid voldoende geld uit te trekken om de veiligheid van gevangen asielzoekers te garanderen.

Twee keer eerder was er brand in het complex bij Schiphol. Maar alles wijst erop dat de bouwvoorschriften, waaronder de eis dat cellen 30 minuten brandwerend moeten zijn, niet zijn opgevolgd. Bovendien was het systeem, waardoor de centrale deur automatisch ontgrendeld wordt bij alarm, doelbewust uitgezet door de leiding van het complex. Werknemers hadden daarover geklaagd bij de arbeidsinspectie, omdat ze het onverantwoord vonden voor de veiligheid. En inderdaad: kostbare tijd bij de reddingsoperatie werd verloren, omdat de deur handmatig moest worden geopend.

Bovendien is meer dan de helft van het bewakingspersoneel uitbesteed aan de partculiere bewakingsdienst Securicor. Het dagblad NRC Handelsblad schreef op 28 oktober: “Volgens AbvaKabo-bestuurder J.W. Dieten waren in de uitgebrande vleugel drie bewakers verantwoordelijk voor 43 gedetineerden. ‘Ik weet niet zeker of er twee particuliere bewakers en één vaste aanwezig waren ten tijde van de brand, maar dat zou zeker geen ongewone situatie zijn. Justitie heeft de afgelopen jaren het gevangenispersoneel flink uitgebreid. Helaas niet met goed opgeleid, vast personeel, maar vooral met particuliere bewakers. Dat was in het kader van de Tijdelijke Directie Bijzondere Voorzieningen. Deze waren bedoeld voor noodgevallen, maar dreigen nu structureel te worden.”’

Niet alleen de onveiligheid, maar ook de uitzichtloze situatie van de vluchtelingen komt nu voor het voetlicht. In het Schipholcomplex was geen enkele vorm van recreatie voor de gevangenen, en ze werden maar één uur per dag gelucht.

Uit het dagblad NRC: “Asieladvocaat Vellenga en Ross, maar ook asiel- en vreemdelingenadvocaat M. Strooij, benadrukken dat de aandacht nu niet volledig uit moet gaan naar het detentiecentrum op Schiphol-Oost. ,,De detentieboten in Rotterdam, dat is pas echt verschrikkelijk”, zegt Vellenga. ,,De vreemdelingen daar worden in een kooi op de kade gelucht alsof het apen zijn. En de boten zijn opgetrokken uit ijzer. Dat brengt een enorme herrie met zich mee.”

De “detentiecentra” voor asielzoekers moeten onmiddellijk gesloten worden. Het is onacceptabel dat mensen, die niet eens crimineel zijn, onder dergelijke omstandigheden worrden opgesloten.

Opsluiten en opjagen van vluchtelingen leidt tot onmenselijke situaties. Offensief vecht voor een wereld, waarin niemand meer hoeft te vluchten, waarin oorlog, honger en armoede uitgebannen zijn – een socialistische wereld. Onze zusterorganisaties in de zogenaamde “Derde Wereld” lopen voorop in de strijd om de levensomstandigheden te verbeteren, en Offensief in Nederland is solidair met die strijd. Zo voeren we bijvoorbeeld op dit moment een solidariteitscampagne met de TURCP (Trade Union Rights Campaign Pakistan). Maar zolang die wereld nog niet bereikt is, zullen we vluchtelingen die naar Nederland komen moeten steunen, niet de dood injagen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist