Oproep voor een nieuwe arbeiderspartij

LSP neemt het initiatief om een brede oproep te lanceren voor een nieuwe arbeiderspartij; Hieronder vind je de tekst van de oproep die gepubliceerd wordt op www.arbeiderspartij.be. Op de betoging van 28 oktober zullen tientallen militanten van onze partij de oproep voor een nieuwe arbeiderspartij verspreiden.

18 jaar lang zitten SP.a en PS in de regering. 18 jaar van besparingen, privatiseringen, afbouw van sociale zekerheid en diensten. In diezelfde periode is de geproduceerde rijkdom in België zo goed als verdubbeld, maar voor de meerderheid van de bevolking was er in die periode enkel achteruitgang weggelegd. De patroons boeken recordwinsten, maar willen ons doen inleveren op loon, arbeidstijd en sociale zekerheid. De patroons hebben alle traditionele partijen in hun kamp. De SP.a en PS keerden hun rug naar de werkenden, werklozen en gepensioneerden. De CD&V vindt dat de regering nog niet ver genoeg gaat en spreekt zich uit voor nog meer lastenverlagingen en een loonstop. CDH volgt de PS in haar neoliberale Marshallplan. Extreem rechts scoort op het ongenoegen dat aanwezig is maar staat in de praktijk voor een nog harder neoliberaal beleid.

Een nieuwe arbeiderspartij is nodig.

De arbeidersklasse heeft een partij nodig die haar belangen kan verdedigen. Die in debatten een andere klok kan laten luiden, die de bevolking kan informeren en mobiliseren, die weigert te buigen voor de neoliberale logica die komaf wil maken met alles wat onze grootouders en ouders verworven hebben. Het kan! In Duitsland behaalde een nieuwe formatie, de Linkspartei 8.7% bij de jongste parlementsverkiezingen. In de beweging tegen de hervormingsplannen van Schröder hadden syndicalisten uit verschillende vakbonden de handen in elkaar geslaan met andere activisten om een campagne op te zetten voor een nieuwe partij. Dit mondde uit in de creatie van de WASG, die samen met de PDS onder de naam Linkspartei naar de verkiezingen trok.

Dit potentieel bestaat ook in België. Meer en meer arbeiders en jongeren keren de rug toe naar SP.a, PS, CD&V, CDH en zoeken naar een alternatief ter linkerzijde. Wij ondergetekenden gaan akkoord met de idee dat een nieuwe partij nodig is en zullen de initiatieven steunen die erop gericht zijn zo’n partij te helpen creëren.

www.arbeiderspartij.be

Delen: Printen: