Strijd loont. Antwerpse cipiers halen slag thuis!

De Antwerpse cipiers hebben na een wekenlange staking op alle vlakken gelijk gekregen. Er komt extra personeel om te voldoen aan de vooropgestelde personeelsbezetting en indien er minder personeel is, wordt een aangepaste werkregeling toegepast. Er waren vier weken staking nodig om dit af te dwingen, ook al is het vrij evident dat het beloofde aantal personeelsleden zou worden tewerkgesteld en dat er bij een personeelstekort aangepast moet worden gewerkt.

Toch leek minister Onkelinx het spel hard te willen spelen. Ze wou de cipiers op de knieën dwingen en deed er alles aan om de staking te breken. Daarin werd ze geholpen door VLD-parlementslid Fons Borgignon die het stakingsrecht voor het gevangenispersoneel verder wil beperken. Ook aan het stakingspiket waren er pesterijen tegenover de stakers: zo mocht er niet langer een ton staan om de stakende cipiers wat te verwarmen. De reinigingsdiensten die de ton weghaalden, namen meteen ook drie vakbondsvlaggen mee: van elke kleur één.

Maar de wekenlange staking heeft resultaten opgeleverd. Er komt extra personeel. Minister Onkelinx kondigde aan dat er 36 extra cipiers worden aangeworven: 20 die onmiddellijk aan de slag gaan en 16 reserve-cipiers. Deze 36 zullen worden aangeworven met een versnelde procedure. Nadien zullen er echter nog extra cipiers nodig zijn. Op dit ogenblik zijn er 237 cipiers (ook al wordt de term bewakend personeel erg ruim gezien). Er zijn echter nog meer dan 60 cipiers die een aanvraag tot mutatie hebben lopen. Het tijdelijk opvullen van het gat dat geslagen was na het vertrek van 23 cipiers naar een andere instelling, is noodzakelijk. Maar er zal ook op langere termijn iets moeten worden gedaan. Een extra wervingsexamen voor de Antwerpse gevangenis lijkt dan ook noodzakelijk.

Verder is het schandalig dat het gevangenispersoneel moest staken om een toegezegde belofte af te dwingen, namelijk een effectief personeelskader van 260. 4 weken hebben ze moeten staken om die oude belofte effectief ingevuld te zien. De regering is zwaar in gebreke gebleven tegenover het bewakingspersoneel en zou moeten opdraaien voor het breken van haar beloftes. Nu zijn het de cipiers die financieel lijden onder het breken van de beloftes van de regering. Zij verloren het recht op extra premies en zullen een groot deel van hun vakantiegeld voor 2006 in rook zien opgaan. Het zou maar normaal zijn dat de regering haar fout erkent en er de gevolgen van draagt door de vakantiegelden 2006 effectief uit te betalen aan het gevangenispersoneel.

Het personeel is zondag opnieuw beginnen werken, maar over de gevolgen van de staking zal nog een woordje moeten gesproken worden met de regering!

Delen: Printen: