Sri Lanka: socialistische kandidaat bij presidentsverkiezingen

Anderhalve week geleden begon de campagne voor de presidentsverkiezingen op volle toeren te draaien. Ook de campagne van de United Socialist Party (onze zusterpartij in Sri Lanka) raakte in een stroomversnelling. Op de dag van de nominaties moeten alle kandidaten hun voordrachtslijsten indienen aan een verkiezingscommissie waarna beslist wordt of de kandidatuur wordt aanvaard.

Clare Doyle

Meer dan 70 leden en sympathisanten van de USP namen een dag verlof om hun kandidaat te begeleiden naar de nominatie. Heel wat kameraden moesten een lange reis afleggen om te kunnen deelnemen aan de bijeenkomst. Ze werden niet ontgoocheld door de enorme indruk die onze partij maakte met haar kandidatuur. Zeker onder de arbeiders en armen die de live verslaggeving op televisie volgden, heeft onze partij een goede indruk gemaakt.

De twee belangrijkste kandidaten zijn premier Mahinda Rajapakse en de kandidaat van de United National Party, Ranil Wickeremesinghe. Beiden kwamen aan in een grote luxewagen, begeleid door honderden gewapende agenten. Zoals de regeringsgezinde krant ‘Daily News’ berichtte op haar voorpagina: “Toevallig kwam één van de kandidaten, Siritunga Jayasuriya van de United Socialist Party, aan op een rode driewieler”.

Het was geen toeval, maar een bewuste daad. Met rode vlaggen en twee partijleden die de kandidaat begeleidden, stond het normale vervoersmiddel van arbeiders in een scherp contrast met de kogelvrije Mercedes van Mahinda Rajapakse die voor deze wagen 1,8 miljoen Roepees betaalde.

Toen Siritunga het gebouw betrad, werd hij door een camera gevolgd. Hij was net tegenover de verantwoordelijken aan het klagen over de verkeerschaos in de hoofdstad door de waanzinnige veiligheidsmaatregelen waarbij 10 centrale wegen werden geblokkeerd. Duizenden arbeiders waren daar niet van op de hoogte gebracht en zaten vast in het verkeer door het geklungel van de lokale autoriteiten.

In de centrale hal werd Siritunga aangesproken door de kandidaten van de twee grote partijen. Mahinda Rajapakse vroeg om de USP-campagne niet tegen hem te richten, hij vreesde blijkbaar dat een socialistische kritiek hard zou aankomen. Ranil stelde: “Als deze mensen [de regerende PFA] hun werk goed hadden gedaan bij de Tsunami, hadden we geen kans gehad bij deze verkiezingen… maar gelukkig [!] is dat niet zo.”

Tsunami is verkiezingsthema

De regering heeft gefaald bij de hulpverlening na de tsunami. Dat is ongetwijfeld een belangrijk verkiezingsthema. De USP en de beweging van de slachtoffers van de tsunami zullen zeker niet afstappen van hun campagne tegen de corruptie en de onefficiëntie. Hoe zou de extreme kapitalist Ranil die kwestie en andere thema’s anders aanpakken? Beide centrale kandidaten voor het presidentschap baseren zich op de belangen van de grote bedrijven waardoor ze niet tegemoet komen aan de behoeften van de meerderheid van de werkende bevolking.

De campagne van de USP daarentegen wijst op een socialistisch alternatief. Na afloop van de ceremonie rond de nominaties, kwam Siritunga opnieuw in beeld op de live-verslaggeving toen hij zich naar de uitgang haastte om zich snel terug bij zijn aanhangers te vervoegen. Hij zei: “Laat de kleine mensen eerst door”. De premier haastte zich om te zeggen: “Siri, jij bent niet zo klein”.

De duizenden aanhangers van de grote partijen werden aangevoerd met bussen en kregen gratis t-shirts in het groen of blauw, naargelang de partij. Zij waren met veel meer dan de USP-aanhangers, maar geen enkele groep kon een warmer en enthousiaster verwelkoming bezorgen aan hun kandidaat dan de USP. Onze leden en sympathisanten droegen allemaal rode t-shirts en petjes. Siritunga stopte met zijn driewieler aan de USP-delegatie om een toespraak te houden.

De campagne zal zes weken duren en de USP zal proberen zoveel mogelijk nieuwe leden voor haar partij te winnen. Vorige vrijdag toonde de partij alvast haar strijdbaarheid en de vastberadenheid om de uitdagingen tegemoet te gaan.

Delen: Printen: