Home / Kort / Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van enkele opvallende nieuwtjes, feiten, opmerkelijke uitspraken of video’s.

Dehaene: periode zonder verkiezingen is ‘opportuniteit’
Voormalig premier Dehaene ondersteunde de kiescampagne van zijn partij met een klein media-offensief het voorbije weekend. Er verschenen verschillende interviews waarin de CD&V’er kritiek brengt op N-VA en meteen oproept om stevig het besparingsmes boven te halen. Zo stelde hij in dS Weekblad: “Het perspectief van vijf jaar wordt een opportuniteit. De eerste twee jaar moet de regering structurele maatregelen nemen. De staatsfinanciën moeten op orde worden gezet met een zoektocht naar mechanismen die niet de kaasschaaf hanteren, maar écht besparen. De noodzakelijke daling van de loonlasten om de competitiviteit te herstellen, vergt dan weer een fiscale herschikking. Anders kun je zoiets niet waarmaken. Ten slotte moeten de pensioenen en de ziekteverzekering op de toekomst worden voorbereid.” Kortom, hard besparen om extra cadeaus aan de grote aandeelhouders te geven en door hard te knippen in de sociale zekerheid. We zijn gewaarschuwd.

“Het leven is mooier zonder nazi’s”
In Braunau am Inn, de geboorteplaats van Hitler, werd een dag voor zijn geboortedag betoogd onder de slogan “Het leven is mooier zonder nazi’s”. Elk jaar zijn er rond 20 april Hitler-herdenkingen, ook in ons land. Volgens ex-VB’ers als Jurgen Verstrepen zijn er zelfs parlementsleden van het Vlaams Belang die dit vieren. In het Oostenrijkse Braunau am Inn werd een duidelijke boodschap gegeven: het leven is mooier zonder nazi’s. Hieronder een foto van de delegatie van onze Oostenrijkse zusterpartij op de betoging in Braunau.

braunau

Staking bij Lunch Garden
Vorig weekend werd bij Lunch Garden gestaakt. Gazet van Antwerpen schreef vorige zaterdag hierover: “Bij restaurantketen Lunch Garden staakt het personeel zaterdag tegen het plan van de directie om een aantal loon- en arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Wellicht blijven de meeste van de vijftig winkels van de keten de hele dag dicht. Enkel de 24 restaurants met een zelfstandige uitbater of bij tankstations blijven open. De directie wil onder meer langere openingstijden en vraagt meer flexibiliteit en polyvalentie van het personeel. Werknemers met veel jaren dienst die nog onder een oud statuut vallen, zouden een aantal voordelen verliezen. Mogelijk zouden nog eens zeventien restaurants op zelfstandige basis uitgebaat worden.”

Thatcher aan de Schelde
Armoede-expert en professor emeritus Jan Vranken heeft een pamflet over het asociale beleid van Liesbeth Homans (N-VA) geschreven onder de veelzeggende titel “Thatcher aan de Schelde”. Homans was er niet bepaald mee opgezet en haalde meteen uit naar de professor die ze verweet een PVDA-pamflet te hebben geschreven. Professor Vranken kon enkel maar vaststellen: “Verzoening is haar ding niet”, verklaarde hij aan De Standaard. Hij stelde in die krant verder: “Liesbeth Homans stigmatiseert mensen die in armoede leven en doet alsof het allemaal hun schuld is. Homans is niet emanciperend, maar disciplinerend: ze straft wie niet braaf is: eigen schuld dikke bult. Een soort Thatcher aan de Schelde.”

Extreemrechts in Oost-Europa
Mo.be publiceerde deze week een interessant dossier over extreemrechts in Oost-Europa. Deze ontwikkelingen zijn hier niet zo bekend, maar ze zullen gevolgen hebben voor de samenstelling van het volgende Europese Parlement. Lees het dossier op mo.be.

Politiegeweld in Brussel
Verschillende Franstalige kranten pikten het bericht op dat de acteur David Murgia in Brussel het slachtoffer werd van politiegeweld. Komend weekend zal de acteur op Socialisme 2014 een stukje theater brengen op basis van ‘Discours à la nation’. De voorbije dagen klaagde David Murgia het politiegeweld aan waar hij het slachtoffer van was. Op paasmaandag ging hij naar de bakker en passeerde hij enkele agenten die de weg blokkeerden bij het wegslepen van een dubbel geparkeerde chique wagen. Omdat de weg geblokkeerd was, staken niet alle voetgangers de straat via het zebrapad over. Een agent brulde David en anderen toe dat ze over het zebrapad moesten. De acteur deed dit, maar merkte op dat dit ook wel op een andere toon kon gevraagd worden. Dat volstond om hem op te pakken en bijna negen uur administratief aan te houden. Lees hier het artikel van levif.be.

België gaf 863 miljoen euro aan banken
De Tijd schreef donderdag: “De redding van de banken zal ons geld opbrengen’, verklaarde voormalig premier Yves Leterme (CD&V) in de nasleep van de financiële crisis. Maar uit berekeningen van Eurostat blijkt dat bijna zes jaar na de redding van de banken er netto een negatieve impact is op de begroting. Eurostat maakte een oplijsting van alle opbrengsten waar de Belgische staat kan op rekenen en alle kosten, en dat sinds 2008. (…) Sinds 2008 bedraagt de cumulatieve kostprijs voor de Belgische begroting 863 miljoen euro. Dat de bankenreddingen per saldo een negatieve impact op de begroting hebben, heeft vooral te maken met de kapitaalverhoging van Dexia in 2012, waarvoor de regering bijna 3 miljard euro op tafel moest leggen. De netto-impact van de bankenreddingen op de begroting is al bij al relatief beperkt, maar er is ook nog een potentiële impact. België heeft nog voor 45 miljard euro waarborgen uitstaan, waarvan het grootste deel voor Dexia. Als die aangesproken worden, heeft dat een impact op de schuld.” Voor de wachtenden op wachtlijsten voor een sociale woning, kinderopvang, een plaats op school, opvang voor mensen met een beperking, een degelijke job,… worden geen degelijke bedragen uitgetrokken. Het is een kwestie van politieke keuzes.

8,6% verhoging voor voorzitters Bel20-bedrijven
De Tijd bracht woensdag een overzicht van de vergoedingen die de voorzitters van Bel20-bedrijven in 2013 opstreken voor hun rol van voorzitter. De krant merkte op: “De voorzitter – het zijn allemaal mannen – van de raad van bestuur van een Bel20-bedrijf ontving in 2013 een gemiddelde remuneratie van 282.892 euro. De doorsneevergoeding komt daarmee 8,6 procent hoger uit dan in 2012, blijkt uit de remuneratieverslagen van de grootste twintig beursgenoteerde ondernemingen in ons land.” Hieronder het overzicht dat de krant publiceerde.

bel20rvb