LSP-Nieuws. In en om de partij

In deze rubriek brengen we nieuws vanuit LSP zelf. We willen plaats bieden voor korte verslagen van acties, campagnemomenten,… Er worden aankondigingen gedaan of verslagen gegeven van bijeenkomsten. Nieuwe leden kunnen uitleggen waarom ze lid geworden zijn (en waarom jij dat ook moet doen).



Meigroeten: bedankt!

De campagne voor de meigroeten is afgesloten. Momenteel wordt onze meikrant ingeblikt zodat we begin volgende week naar de drukker kunnen. We bedanken iedereen die ons heeft gesteund en het mogelijk maakte om een recordeditie van onze traditionele meigroeten neer te zetten. Voor het eerste haalden we meer dan 5.000 euro op! Aan al wie ons steunde, bedankt!



Steun ons kies- en strijdfonds!

LSP en De Linkse Socialist zijn financieel volledig onafhankelijk van het establishment. Al onze middelen komen van leden en sympathisanten. We vragen wie onze standpunten deelt om dat ook te laten blijken, onder meer op financieel vlak.

Elke drie maanden proberen we 11.000 euro met campagnemomenten en sociale activiteiten op te halen. Dit jaar voegen we de eerste twee kwartalen samen met onze oproep voor kiesfonds. Om de campagne in Brussel mogelijk te maken en om de Zuid-Afrikaanse campagne van Workers and Socialist Party (WASP) te ondersteunen, halen we nog eens 11.000 euro extra op. Samen is dat 33.000 euro.

Begin mei zijn er in Zuid-Afrika parlementsverkiezingen en maken strijdbare syndicalisten en socialisten kans op een verkozene. Twintig jaar na de val van de apartheid is dat een belangrijke ontwikkeling. Wij ondersteunen deze mogelijke doorbraak en hebben 6.000 euro aan de WASP overgemaakt.

Wil je onze campagnes ondersteunen? Aarzel dan niet om een bijdrage te storten. Alle bedragen – groot én klein – zijn welkom. Waarom bijvoorbeeld geen maandelijkse doorlopende opdracht van 5 of 10 euro? Dan sturen we onze krant op en hebben we een vaste bron van inkomsten.

Hieronder een stand van zaken van ons strijd- en kiesfonds eind april. Onder meer dankzij het succes van de meigroeten zitten we op 65%.

  • Henegouwen-Namen: 104%
  • Brussel en Waals Brabant: 81%
  • Oost- en West-Vlaanderen: 63%
  • Luik en Luxemburg: 56%
  • Vlaams-Brabant en Limburg: 55%
  • Antwerpen: 47%
  • Nationaal: 43%
  • Totaal: 65% of 21.387 euro

2004financies


ALS-meeting: “De vrouw als object? Of samen strijden tegen sociale afbraak?”

Verslag door Jed

Woensdag 2 april was er een meeting van de ALS (Actief Linkse Studenten) over seksistische beeldvorming en de bredere impact van seksisme op de samenleving.
Er werd gediscussieerd over beeldvorming en de impact daarvan, met als vertrekpunt de afbeelding van vrouwen op affiches van Leuvense studentenkringen. De feministe Amelie, studente lerarenopleiding, sprak over hoe het kapitalisme de onzekerheid van meisjes over hun uiterlijk aanwakkert om zo winst te blijven maken. Zoë van ALS ging in op de maatschappelijke basis van seksisme in de economische en sociale ongelijkheid van vrouwen.

Zoë wijdde uit over de loonkloof, de dubbele dagtaak, het recht op abortus en het recht op kinderen krijgen, prostitutie, en geweld. De manieren waarop het kapitalisme voordeel haalt uit het verder bestaan van seksisme werden uitvoerig beschreven en de noodzaak van een collectief antwoord werd ook verduidelijkt.
Er werd naar de meeting gemobiliseerd aan de universiteit door verschillende ALS-leden. Met affiches en pamfletten met daarop ook een voorbeeld van een van de affiches van de studentenkringen. De kring in kwestie verdedigde haar keuze door te stellen dat hun poster niet het ergste voorbeeld was en dat het beeld dat zij gebruikten zelfs “emanciperend” was. Hoewel er meer flagrante voorbeelden van objectificatie te vinden zijn, is het standpunt van de ALS niet gebaseerd op een afkeuren van naakt, maar op een verwerpen van objectificatie en het eenzijdig voorstellen van vrouwen in een ondergeschikte positie. Dit creëert wantrouwen onder werkende mensen, terwijl er een gezamenlijke strijd nodig is tegen de besparingen en voor socialistische oplossingen op de crisis.


Aprileditie van ‘De Linkse Socialist’

Hieronder onze huidige krant op issuu.com. Onze meikrant komt binnen iets meer dan een week uit.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie