Lanxess. Directie blijft het hard spelen

lanxesskleinDe directie van chemiebedrijf Lanxess blijft het hard spelen. Na zeven weken staking door de arbeiders en nadat de rechter de directie ongelijk gaf in de procedure om de staking te verbieden, worden andere middelen ingezet. Het personeel wordt onder druk gezet en gisteren werden werkwilligen opgetrommeld om onder politiebegeleiding naar het bedrijf te trekken. Vanuit het bedrijf vertrok een e-mail naar de media in naam van ‘werkwilligen’. Zelfs de krant ‘De Tijd’ moest opmerken dat het bericht verstuurd was van een Lanxess-adres. De directie beweert er niets mee te maken te hebben, maar het past natuurlijk wonderwel in de poging om de intimidatie verder op te voeren. De arbeiders blijven staken. Vandaag hebben ze onderstaande boodschap verspreid.


Even een korte update over de verwikkelingen van de laatste dagen.

Maandag heeft er een verzoeningspoging plaatsgevonden op initiatief van de voorzitter van het paritair comité. Deze verzoeningspoging heeft tot na middernacht geduurd waarna de bemiddelaar enkel kon vaststellen dat de twee partijen niet verzoenbaar waren.

Wij, als vakbonden, eisten dat de interne procedures die al de afspraken bundelen die tot stand zijn gekomen in meer dan 50 jaar sociaal overleg gebetonneerd worden in deze CAO. In de praktijk willen we dus enkel dat er niets kan gewijzigd worden aan deze afspraken zonder een akkoord van de vakbonden.

Dus, ondanks wat in verschillende media verkondigd wordt staan wij niet aan de poort voor loonsopslag, maar voor het behoud van al onze rechten.

Ondertussen organiseren onze kaderleden en bedienden ware marathons waarin ze al de arbeiders opbellen om hen over de streep te trekken en terug aan het werk te gaan. Ze beweren dan telefonisch dat de intrekking van de premie-uren teniet gedaan werd en dat er een uitgebreidere glijtijd zou komen. Wat ze er niet bij vertellen is dat de directie in artikel 10 zich het recht toe eigent om ten allen tijde de afspraken uit het verleden kunnen afschaffen na informatie en consultatie. Wat in de praktijk dus enkel maar betekent dat ze het zullen melden op een overlegorgaan waarna ze toch hun zin zullen doordrijven.

Dat de realiteit over wat nu op tafel lag.

Wij zullen als vakbonden blijven actie voeren voor het behoud van al onze rechten. Zolang de directie niet kan garanderen dat ze voordelen zal afpakken blijven we buiten staan.
Onze directie dreigt zelfs met sluiting van het bedrijf. Als ons bedrijf moet sluiten omdat er door ENKEL de arbeiders moet ingeleverd worden, dan slaan ze bal grondig mis!!!
De bedienden en kaderleden willen nu dat wij onze voordelen opgeven om de toekomst van het bedrijf niet te hypothekeren. Als ze zo bezorgd zijn over de toekomst, waarom leveren ze dan zelf niet 5000€ per jaar in?

Nee, de arbeiders de schuld van alles geven en eisen dat ze binnen gaan met de wetenschap dat ze tal van voordelen zullen verliezen is volgens hen de enige juiste weg die bewandelt moet worden.

We roepen dan ook alle twijfelaars en werkwilligen op om het ganse verhaal eens te komen aanhoren tijdens onze infovergadering volgende week donderdag 24/4/2014 in theatercafé ‘de gekke haan’, Hoog Kallostraat 25, te Kallo.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist